přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Houbařův rok - květen


V květnu už začíná plesat srdce houbařů orientovaných pouze na hřibovité houby. Konečně lze očekávat první nálezy a třeba i soutěžit, kdo a kde najde první.

Ucháč obrovský (Gyromitra gigas)Květen je měsícem, ve kterém zaplesá srdce leckterého člověka nejen proto, že je měsícem lásky, ale i proto, že se objevují první hřibovité houby. Stejně tak končí růst výtečních hub jarních a pomalu se blíží nástup hlavní houbařské sezóny.


Mykologové pak začínají pořádat už nejen přednášky, ale také vycházky pro širokou veřejnost, na kterých lze nalézt již větší počty druhů jedlých, nejedlých i jedovatých a užít si příjemné povětří.


Vezměme to však hezky od začátku. S příchodem května doznívá většinou vlna ucháčů obecných, ucháčů obrovských, tedy jedlého a jedovatého zástupce ucháčovitých, objevují se poslední zástupci smržů, destic, chorošů poloplástvových, chorošů plástvových a chorošů zimních, jehnědek i kačenek. V horských oblastech doznívají už i penízovky smrkové, penízovky provázkové a další houby vykukující mnohdy z posledních zbytečků sněhu přímo v lesích a poskytující vlastně první jarní potěšení pro houbaře.


Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)Naopak propuká hlavní sezóna výtečných májovek v obou barevných provedeních, stejně jako i podtrnek a je ještě minimální šance na jejich záměnu s kterýmkoliv jedovatým druhem. Oboje tyto houby lze nalézt především na okrajích lesů a sadů v trávě a nevyhýbají se ani zahradám a zahrádkám. Jsou výtečné ke konzumaci, snad s vyjímkou lidí, kterým nevoní už ve stavu syrovém. Často bývají bohužel červivé a je tedy nejlepší už na lokalitě řádně očistit, rozkrojit a zanechat napadené plodnice aby mohly vypustit své výtrusy.


Hřib borový (Boletus pinophylus)Ti nejzarytější pátrači však už začátkem měsíce začínají zcela neoblomně slézat svahy nedostupných dubin, bučin, borů a smrčin pátraje po prvních vlnách hřibovitých hub, kterými jsou právě hřiby dubové, hřiby kováři, hřiby bronzoví a hřiby boroví. Každý rok je to jiné, někdy se jako první objeví ti, jindy naopak oni, nelze predikovat kdo vykoukne dříve, stejně jako nelze predikovat kde a v jakém terénu.


K pokochání pak příroda nabízí již takto brzy na jaře krásné skupiny všemožných hnojníků stejně jako helmovekHelmovka žlutonohá (Mycena renati) a to nemluvím o nádherné barevnosti sírovce žlutooranžového, který se často, hlavně poblíž vodních toků, úsmívá snad z každé druhé vrby, topolu, ale třeba i u silnic a ve městech z mnoha a mnoha dalších převážně listnatých stromů nevyjímaje duby, švestky, ořešáky a další. U nich nezbývá než dát na vlastní chuťové buňky a na případné rady zkušených konzumentů ohledně stromů, ze kterých bývají nejchutnější.


Choroš šupinatý (Polyporus squamosus)Stejně tak lze ve velkém množství nalézt i další výtečnou jedlou houbu cizopasící na dřevě, tedy choroš šupinatý. Stejně jako u sírovce i zde je třeba ke konzumu vybírat výhradně plodnice měkké, mladé, do kterých nůž proniká snadno jako do másla.


Ke konci měsíce se pak již někteří zdatní lovci senzací i šťastní nálezci chlubívají prvními kozáky a křemenáči. V případě kozáků právě těmi březovými, v případě křemenáčů pak osikovými a překvapivě občas i smrkovými.


Míhavka vodní (Vibrissea truncorum)V čistých vodních tocích lze naopak nalézt takzvané malé křemenáče neboli míhavky vodní občas ve společnosti dalších titěrných, nepatrných, ale o to krásnějších houbiček vodniček potočních či vodniček terčovitých.


Pokud se oprostíme od hub jedlých, kterými především jsem se zaobíral a přeskočím i houby vskutku mikroskopické, krásné hlavně při pohledu pod lupou či ve velkém přiblížení, pokud se z lesů posuneme do zahrad, můžeme se třeba pokochat "jarním" stádiem rzi hrušňové, v tomto období na jalovcích. I když je to ošklivý škůdce, jeho plodničky na jalovcích jsou skutečně krásné na pohled a připomínají často rozinky.


Závojenka jarní (Entoloma vernum)Z nebezpečných jarních hub nás pak i v květnu pronásleduje ke sběru přímo lákající a v parcích i zahradách často hojně rostoucí závojenka (zvonovka) jarní. Té je třeba se skutečně vyvarovat. Stejně tak se v květnu už objevují vláknice, hlavně pak vláknice začervenalé. I těch by se jarní houbař měl vyvarovat.


V neposlední řadě se v lesích obevuje pro některé snadno zaměnitelná dvojice opěnky měnlivé, kterážto je výtečnou jedlou houbou zaměnitelné za třepenitku svazčitou. Pokud si nejste jisti, sbírejte jen plodnice rostoucí na pařezech listnatých stromů a i tak je rovnou v lese ochutnejte. Pokud jsou chuti nepříjemné, hořké, pak jste rozhodně nenašli opěnku.Hřib kovář (Boletus erythropus)


Samozřejmě se objevuje spousta dalších hub, které jsou však nad rámec tohoto článku, na které můžete případné čtenáře upozornit například právě v komentářích.

Přečteno 19896x
robi - 2011-05-12
Související blogy
Houbařův rok - březen
I v březnu se dají sbírat jedlé houby, stejně jako se kochat krásami hub nejedlých.
Houbařův rok - únor
Je to s podivem, ale i únor je měsícem, kdy lze vyrazit do lesů, luhů a hájů, ať už na houby jedlé, nebo jen tak na procházku.
Houbařův rok - únor
V únoru toho moc neroste, ale i tak lze s trochou štěstí najít jedlé houby a pochutnat si na nich.
Houbařův rok - leden
Leden je měsícem sněhu, chladu, mrazů, alespoň na většině našeho území a na houby nemá většina běžných houbařů vůbec pomyšlení.
Houbařův rok - duben
Duben bývá právem nazýván měsícem s Aprílovým počasím. Výkyvy tepla, zimy, deště, sucha, sněhu ... Ale i to některým houbám nezabrání růst.


Nejnovější blogy
Jarní houby
Jaro nám pomalu končí a nastává léto, tak pošlu nějaké pěkné jarní nálezy, jako Hnojníky, Polničku a i mé oblíbené Ucha jidášova :)
Čirůvka májovka
Nějaké ty nálezy Čirůvek. Kvůli škole nemám na ty houby tolik času, ale když už na ně jdu, tak to stojí za to ;)
Ohnivec rakouský
Ještě jsme byli na jednom místě a hned u zastávky rostlo celkem 8 nádherných ohnivců!!!
Penízovka sametonohá
Toto jsou už asi poslední penízovky, dívím se, že jsem je našel takhle pozdě
Destice chřapáčová
Jedny z dalších hub na mé výpravě byly tyto chutné Destice
Ucho Jidášovo
Na jarní výpravě jsme našli spousty druhů jarních hub, jedna z nich byla Boltcovitka :)


Komentáře k blogu - 0 komentářů