přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Poznáváme naše hřiby - kovář, koloděj


Ač je to k nevíře, u nás lze najít docela slušnou řadu druhů hřibů a hřibovitých hub. Praktičtí houbaři je často nerozlišují. Pojďme se tedy na některé podívat a naučit se je určovat. Dnes hřib kovář a hřib koloděj.

hřib kovář
hřib kovář (foto kápo)

Praktičtí houbaři u nás moc nerozlišují jednotlivé druhy hřibů od sebe, nebo pokud, tak si je škatulkují do různých vlastních kategorií a subkategorií, například pravák, modrák, bílej hřib ...

Hřibů a hřibovitých hub obecně se na našem území dá nalézt docela slušný počet druhů a v rámci evropy se ten počet ještě zvyšuje. Některé druhy lze na našem území nalézt od nížin až do hor, jiné si libují hlavně v nížinách. Záleží také na biotopu, jsou druhy hřibů, které nalezneme víceméně pod jakýmkoliv stromem a druhy, které jsou vybíravé a vážou se (tvoří mykorhizu) pouze na vybrané druhy či rody stromů.

hřib koloděj
hřib koloděj (foto kápo)

V tomto prvním díle seriálu o našich hřibech a hřibovitých houbách se zaměříme na dva často vzájemně zaměňované druhy hřibů, hřib kovář a hřib koloděj. Záměna je možná i za několik dalších druhů: hřib quéletův, hřib kříšť, hřib kavkazský. V případě opravdu velké nepozornosti pak i za některé další modrající či barevné hřiby.

Jak od sebe tedy kováře s kolodějem odlišit? Začněme od konce. Hřib kovář lze najít od nížin až do vysokohorského stupně, není vázán na konkrétní druh lesa ani stromů. Vyrůstá jednotlivě i ve skupinách jak v lesích, tak v parcích a na hrázích rybníků. Nalezneme jej jak pod jehličnany, listnáči, tak i ve smíšeném lese. Nalézt jej lze v rámci celé houbařské sezóny, většinou se první plodnice objevují už v květnu a rostou do října, v teplejších letech i do listopadu.

hřib koloděj třeň
hřib koloděj detail třeně

Hřib koloděj oproti tomu vyrůstá výlučně pod listnáči, většinou v parcích, na lesních okrajích, u lesních cest, v álejích podél silnic, na hrázích rybníků. V lesích samotných jen zřídka. Vyrůstá hlavně pod lipami, duby, buky, habry, lískami a břízami. V literatuře lze nalézt zmínky i o vzácném růstu pod jedlemi, dokonce smrky. Obecně vzato poslední dva zmíněné případy u nás nebyly dlouhodobě pozorovány. Nalézt jej lze většinou od konce května do začátku října, vyhledává hlavně teplejší oblasti.

Na první, opravdu zběžný pohled lze tyto dva druhy zaměnit celkem snadno, stejně jako je lze zaměnit v nepozornosti i o další zmíněné druhy. Na druhý, podrobnější pohled je lze od sebe i od dalších druhů snadno odlišit.

hřib kovář třeň
hřib kovář detail třeně

Oba dva druhy mají proměnlivou barvu pokožky klobouku, která může být v barevné škále od zelenožluté až žlutavé přes kožově hnědou, nazelenalou, tmavohnědou se zelenavým nádechem až ke skoro černé (jen kovář).

Rourky obou druhů jsou v mládí žluté až olivově žluté, později žlutozelené. Ústí rourek (póry) jsou v časném mládí žluté, později oranžové až cihlově červené. Pomačkáním modrají.

Nejviditelnější rozdíl mezi těmito dvěma druhy je na třeni (noze) obou druhů. Zatímco třeň hřiba kováře je většinou válcovitý až kyjovitý, na žlutém podkladě tmavě červeně tečkovaný a zcela bez síťky, u hřiba koloděje je pod kloboukem žlutý, uprostřed červenavý, na spodku tmavě červený až hnědý, na žlutém podkladě vyniká červenohnědá až žlutočervená síťka z protažených ok.

detail ústí rourek
detail ústí rourek starší plodnice

Oba hřiby shodně na řezu výrazně modrají, někdy méně, někdy trochu více. Oba hřiby mají své variety, které se odlišují od popsaných, nejčastějších druhů. U hřiba kováře je to jeho odbarvená varianta hřib kovář - odbarvený, která je více do žluta, ale stále má červené tóny na třeni a v pórech. Dále u hřiba kováře jeho zcela žlutá varianta hřib (kovář) žlutý, která má zcela žlutá ústí rourek i žlutý či žlutavý povrch klobouku a třeň je také tečkovaný žlutě. Hřib koloděj pak má svou variantu s červeným kloboukem.

Příště si trochu víc posvítíme na rozeznání zbývajících zde jmenovaných druhů, kříšť, quéletův a kavkazský (polosíťkovaný).

Přečteno 52026x
robi - 2015-09-04
Související blogy
Barevné hřiby
Každý má rád hřibovité houby, většina houbařů se s chutí vrhá na cokoliv hřibovitého, nevědouc, že i mezi hřiby se skrývají záludní jedinci, stejně jako velice vzácní jedinci, nebo jedinci chránění zákonem.
Pravé hřiby
Pravé nebo také bílé hřiby jsou asi nejoblíbenější masově sbíranou a vyhledávanou houbou. Znáte je?
Poznávame naše hřiby - hřib kříšť
Ač je to k nevíře, u nás lze najít docela slušnou řadu druhů hřibů a hřibovitých hub. Praktičtí houbaři je často nerozlišují. Pojďme se tedy na některé podívat a naučit se je určovat. Dnes se pořádně podíváme na hřib kříšť.
Naše jedovaté hřiby
V našich lesích lze krom jedlých a chutných hřibů potkat i hřiby jedovaté, nebo takové, co nám mohou způsobit nepříjemné zažívací potíže.
Poznávame naše hřiby - hřib satan
Ač je to k nevíře, u nás lze najít docela slušnou řadu druhů hřibů a hřibovitých hub. Praktičtí houbaři je často nerozlišují. Pojďme se tedy na některé podívat a naučit se je určovat. Dnes se pořádně podíváme na hřib satan.
Poznávame naše hřiby - hřib královský
Ač je to k nevíře, u nás lze najít docela slušnou řadu druhů hřibů a hřibovitých hub. Praktičtí houbaři je často nerozlišují. Pojďme se tedy na některé podívat a naučit se je určovat. Dnes se pořádně podíváme na hřib královský.
Poznávame naše hřiby - hřib plavý
Ač je to k nevíře, u nás lze najít docela slušnou řadu druhů hřibů a hřibovitých hub. Praktičtí houbaři je často nerozlišují. Pojďme se tedy na některé podívat a naučit se je určovat. Dnes se pořádně podíváme na hřib plavý.


Komentáře k blogu - 0 komentářů