přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Učíme se hledat houby - žilnatka oranžová


Celkem nenápadná, i když velice krásná houba s neobvyklou strukturou a celoročním růstem. Kde se před námi tedy nejčastěji skrývá?

žilnatka oranžová

V prvním díle (Učíme se hledat houby - ohnivec rakouský) našeho nového, nepravidelného seriálu zabývajícího se vždy jedním konkrétním druhem houby a v jakém prostředí ji nejlépe nalézt jsme se podívali trochu víc na houbu začínající růst těsně před zimou a pokračující z jara - ohnivec rakouský.

Dnes se, místo na červenou barvu, která vládla minulému dílu, zaměříme na barvu oranžovou, narůžovělou, ve stáří pak fialově šedou až oranžově hnědou.

Plodnice samy o sobě jsou rozlité, pevně přirostlé k substrátu,  často s volným okrajem, ztuha voskovité. Srůstají do ploch někdy dlouhých až několik desítek centimetrů, různých tvarů od oválných, kulatých až k podlouhlým, nepravidelným.

I dnes zůstáváme věrni, stejně jako v prvním díle, houbám vyrůstajícím na dřevě a ze dřeva. Žilnatka oranžová vyrůstá hlavně na mrtvém dřevě listnáčů, velice zřídka jehličnatých stromů a jen výjimečně na dřevě ještě živém. Dřevo může být ležící na zemi, stejně jako ještě stojící, to u této houby nehraje až tolik roli. Může se jednat o kmen, větev, nebo třeba i pařez. Uvnitř dřeva způsobuje tato houba bílou hnilobu.

žilnatka oranžová - detail (foto Herom)

Pokud byste se na žilnatku oranžovou chystali, stejně jako na ohnivce s vidinou kulinářského zážitku a houbového pochutnání, musím vás i v tomto díle zklamat. Jedná se o houbu nejedlou. Ono ostatně dostat nějakou větší část od substrátu by samo o sobě bylo docela náročné.

Při hledání žilnatky oranžové to chce často i trochu toho štěstí a hlavně trpělivost. Ne vždy narazíte opravdu na velké, rozlité plodnice viditelné i z dálky, často se setkáte s plodnicemi menšími, drobnými, skrytými lidskému zraku i na spodních stranách větví či ležících kmenů.

žilnatka oranžová - starší plodnice (foto Jonas)

Jako většina hub, i žilnatka oranžová má ráda vláhu, hledat ji na slunných, suchých místech není tedy nejlepší volbou. Roste od nížin až do podhůří, na horách ji lze najít velice, velice výjimečně.  I v tomto případě je tedy dobré se podívat do lužních lesů, lesů kde je více vláhy a hlavně těch listnatých.

žilnatka oranžová - větší plodnice (foto kápo)

Podobně jako u většiny dřevokazných hub s rozlitými plodnicemi se vyplatí zdvihnout sem tam nějaký ten klacek, pootočit ležící kmeny a podívat se na jejich spodní, ve vlhku ukrytou část. Podstatné ovšem je potom tyto kmeny a větve ideálně vrátit na stejné místo a do stejného stavu v jakém byli předtím! Jinak poškodíte nenávratně mikroklima a příště už žádnou houbu po dlouhý čas na tom kmínku či větvi nenajdete.

Pokud budete otáčet větve, kmeny, kmínky a dívat se na jejich spodní strany, můžete narazit i na spoustu jiných zajímavých či méně zajímavých hub, houbiček, ale třeba i hlenek. V únoru a březnu, v době, kdy tento článek vychází to jsou třeba různé hlívy, hlívičky, hlívečníky, ale i jiné rozlité houby netvořící klobouky. Hlavně to nepřehánět, ať po vás les není zrytý víc, jak od černé zvěře. Pamatujte, že po správném houbaři není skoro poznat, že prošel lesem.

Vyplatí se si zdokumentovat i ty ostatní houby a dát o nich vědět, když je neznáte, někomu znalému. Nikdy nevíte, jakou vzácnost se vám podaří nalézt, klidně by se mohlo jednat i o doposud nepopsaný druh a mohli byste se zapsat nesmazatelně do historie a mykologických sborníků.

Přečteno 6204x
robi - 2017-02-26
Související blogy
Houbařův rok - březen
I v březnu se dají sbírat jedlé houby, stejně jako se kochat krásami hub nejedlých.
Houbařův rok - únor
V únoru toho moc neroste, ale i tak lze s trochou štěstí najít jedlé houby a pochutnat si na nich.
Houbařův rok - leden
Leden je měsícem sněhu, chladu, mrazů, alespoň na většině našeho území a na houby nemá většina běžných houbařů vůbec pomyšlení.
Učíme se hledat houby - ohnivec rakouský
Krásná zimní a jarní houba, kterou lze nalézt pod sněhem a po jeho odtání, lákající hlavně svou barvou a hojností v místech růstu. Kde ji tedy hledat?
Učíme se hledat houby - penízovka smrková
Drobnější houba, objevující se brzy zjara, první z jedlých hub v nové sezóně.


Nejnovější blogy
Jarní houby
Jaro nám pomalu končí a nastává léto, tak pošlu nějaké pěkné jarní nálezy, jako Hnojníky, Polničku a i mé oblíbené Ucha jidášova :)
Čirůvka májovka
Nějaké ty nálezy Čirůvek. Kvůli škole nemám na ty houby tolik času, ale když už na ně jdu, tak to stojí za to ;)
Ohnivec rakouský
Ještě jsme byli na jednom místě a hned u zastávky rostlo celkem 8 nádherných ohnivců!!!
Penízovka sametonohá
Toto jsou už asi poslední penízovky, dívím se, že jsem je našel takhle pozdě
Destice chřapáčová
Jedny z dalších hub na mé výpravě byly tyto chutné Destice
Ucho Jidášovo
Na jarní výpravě jsme našli spousty druhů jarních hub, jedna z nich byla Boltcovitka :)


Komentáře k blogu - 0 komentářů