přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Dva měsíce s masožravkou


Některé masožravé rostliny jsou prostě skoro nezničitelné, přežijí i zacházení pro ně hodně nevhodné. Krátkodobě.

Odumírající rosnatka kapská, tak jak byla prezentována
na Facebooku s prosbou o radu a pomoc. V substrátu je jasně
viditelné zanesení krystalky solí (žlutooranžové oblasti).

Už jako malé dítě mě fascinovaly masožravé rostliny. Vzniklo to tehdy na školním výletě do ZOO a Botanické zahrady v Liberci. V tamní Botanické zahradě jsme tehdy měli prohlídku i s průvodcem a ten nám krom jiné ukázal také krásné láčkovky (Nepenthes) a něco nám o nich pověděl. Tehdy se informace uložily do svojí škatulky v mé hlavě a čekaly, dlouhé roky, na svou příležitost.

Nebudu tu dnes rozebírat detaily, jak jsem se dostal až k pokusům o pěstování masožravých rostlin v domácích podmínkách. Zůstanu u té jedné konkrétní rostliny a zkušenosti s ní. Vloni jsem získal od kamaráda Zdeňka několik rostlin masožravé rosnatky kapské (Drosera capensis), domů i do práce. I přes veškeré rady jsem je pěstoval "po svém" a nedopadlo to úplně nejlépe.

Rosnatka 2 týdny po přesazení, je patrný nový růst listové růžice
ve středu rostliny, staré listy ponechány, aby ještě měla rostlina
alespoň malou šanci na fotosyntézu.

Rosnatka kapská si nechá líbit snad úplně cokoliv, je to hodně nenáročný, ale přitom krásný, vzrostlý a vděčný druh, který se spokojí s ledasčím. Ale i ona má své limity, které je třeba dodržovat, jinak začne hynout. Jedním z takových limitů v podstatě pro všechny masožravé rostliny je kvalita zálivkové vody. Masožravé rostliny krátkodobě snesou zálivku "kohoutkovkou", čerstvou i odstátou nebo převařenou. Ale "kohoutkovka", stejně jako voda říční, rybniční, pramenitá, minerální, ... prostě obsahuje různé další minerální látky a soli, které rostlinám moc nesvědčí.

Před dvěmi měsíci se moje rosnatka kapská v práci na parapetu dostala do stavu, kdy jasně demonstrovala svou neochotu k dalšímu růstu v mé péči, pokud zásadně nezměním svůj přístup a nezačnu jí dopřávat vskutku to, co opravdu potřebuje. Obrátil jsem se tehdy na Facebookovou skupinu jménem "Masožravé rosliny neboli masožravky" s dotazem, co je špatně a jak dál.

Rosnatka měsíc po přesazení, je vidět, že nové listy jsou drobné,
ale vitální, tvoří tentakule i s kapičkymi, staré listy odstraněny.

Naštěstí celkem rychle přišla jasná odpověď - přesadit, rostlina má zcela zasolený substrát, který jí vadí v růstu a nadále nezalévat kohoutkovou vodou. Doporučená zálivka je podmokem (do podmisky), vodou destilovanou nebo dešťovou či jinak čistou (reverzní osmóza, tu často používají akvaristé). Tak jsem vzal rostlinu domů, namíchal substrát podle rad, které jsem našel na Internetu (čistá rašelina, perlit, akvarijní písek 4:1:1) a rostlinu přesadil.

Netrvalo dlouho a rostlina začala zase prospívat. V práci jsem začal zalévat čistou vodou, takže by se substrát neměl vůbec zasolit. Rostlina je umístěna stejně jako předtím na jižně orientovaném okně, bohužel pokrytém fólií, která propouští jen minimum UV a IR záření. Uvidím, zda to bude rostlině stačit, ale zdá se, že až tak zásadní problém to pro ni asi není, na rozdíl od některých jiných. Ale to předbíhám.

Rostlina dnes. Nejdelší plně vyvinutý list už má kolem 6cm a tvoří se
další a další.

Po měsíci jsem z rostliny odstranil staré, již zavadlé listy, neboť už měla sice zatím malé, ale nové listy s krásnými kapičkami "rosy", podle kterých získal v češtině celý rod svůj název (rosnatka). Nezbývalo, než čekat na další vývoj a držet rostlině palce, aby se i s mou, ne zrovna odbornou péčí dokázala poprat.

Někteří pěstitelé své rostliny, rostoucí výhradně ve vnitřních prostorách, uměle dokrmují, přeci jen, jedná se o masožravé rostliny. Možnost pěstovat v práci "před oknem" bohužel nemám, okno postrádá venkovní parapet. I tak po dvou měsících od skoro mrtvé rostliny chystající se dát mi své sbohem je teď na ni opět krásný pohled. Nejdelší už plně vyvinutý list má kolem 6cm délky a další listy dorůstají a dorůstají.

Důležité je, nikdy nic nevzdávat, do poslední chvíle věřit, doufat a spolehnout se na rady odborníků. Oni vědí, proč radí to, co radí. Tento blog je i krátkým poděkováním všem, kdo přispěli radou, pomocí nebo přímo samotnou rostlinou.

Pokud si to tedy shrnu, za 2 měsíce je dospělá rostlina se ze stavu mrtvolky v alespoň trochu vhodných podmínkách zregenerovat. Jen je potřeba jí dopřát vše potřebné, tedy vhodný substrát, dostatek závlahy vhodnou vodou a samozřejmě to nejhlavnější, světlo. Máte už i vy svojí masožravku?

Přečteno 3981x
robi - 2017-07-24


Nejnovější blogy
Jarní houby
Jaro nám pomalu končí a nastává léto, tak pošlu nějaké pěkné jarní nálezy, jako Hnojníky, Polničku a i mé oblíbené Ucha jidášova :)
Čirůvka májovka
Nějaké ty nálezy Čirůvek. Kvůli škole nemám na ty houby tolik času, ale když už na ně jdu, tak to stojí za to ;)
Ohnivec rakouský
Ještě jsme byli na jednom místě a hned u zastávky rostlo celkem 8 nádherných ohnivců!!!
Penízovka sametonohá
Toto jsou už asi poslední penízovky, dívím se, že jsem je našel takhle pozdě
Destice chřapáčová
Jedny z dalších hub na mé výpravě byly tyto chutné Destice
Ucho Jidášovo
Na jarní výpravě jsme našli spousty druhů jarních hub, jedna z nich byla Boltcovitka :)


Komentáře k blogu - 0 komentářů