Houbaření - Herbář | Liliovník tulipánokvětý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Liliovník tulipánokvětý
Liriodendron tulipifera

>


Liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera )
Autor: robi   Komentářů: 1
Liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera )
Autor: robi   Komentářů: 0
Liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera )
Autor: robi   Komentářů: 0


Kvete od-do   Květen - Červenec
Barva květu   žlutá
Popis   

Obecný popis

Strom 30-40 m vysoký (ve své domovině se dorůstá až 58 m) s rozpukanou černavou borkou, listová čepel lyrovitá, se 4 zašpičatělými laloky, listy vyrůstají střídavě. Kvete v květnu až červenci po olistění. Květy „tulipánovité“, zelenožluté, složené ze 6ti korunních lístků. Souplodí šišticovitá, rozpadavá, tvořená křídlatými dvousemennými nažkami. Koruna je z počátku kuželovitá, posléze vyklenutá, šířky 10-15 m.

Letorosty

Letorosty leskle hnědé až šedavé, často ojíněné, kroužkované.

Pupeny

Pupeny se 2 šupinami, na průřezu ploché, protáhlé, zobákovité (tzv. „kachní zobák“), postranní pupeny mezi 2 palisty.

Rozšíření

JV část Severní Ameriky. K nám uměle zavlečen.

Využití

Je používán jako okrasná dřevina pěstovaná v parcích a zahradách. Do Evropy byl zavlečen v 17tém století. Některé ze stromů jsou chráněny jako stromy památné.
V Severní americe je jeho dřevo používáno k výrobě nábytku, jako velice kvalitní dřevo na výrobu varhan nebo jako obkladové dřevo s dekorativní kresbou. Dřevo je samo o sobě lehké, měkké, z mladých stromů bílé, posléze žluté s hnědým jádrem, stárnutím tmavne.

Další informace

Liliovníky jsou vlastně taky takové živé fosilie. Botanicky to jsou nejjednoduší krytosemenné rostliny, které ještě vykazují mnohé náznaky vývojově starších jehličnanů. Jejich plodem je jakási "šiška", která se postupně rozpadá na stromě.
Název by v doslovném překladu z řečtiny (lirio - lyrovitý, dendron - strom) zněl lyrovník, leč byl nějakým nedopatřením zkomolen v liliovník. Druhové jméno tulipifera je odkazem na tulipán označující podobnost květů tohoto stromu právě s květy tulipánu.

Tvrdívá se, že latinské jméno Liriodendron údajně odkazuje na podobnost listů s hudebním nástrojem lyrou. Česky se mu však často říká liliovník, i když by podle některých autorů bylo správnější říkat lyriovník nebo liriovník. Objevuje se i alternativa lyrovník.

Vědecké jméno rodu Liriodendron však nemá nic společného s hudebním nástrojem lyrou, ale s řeckým jménem leirion, které označuje lilii. České jméno „lyrovník“ je tedy zcela nesmyslné.

Zajímavost

Je státním stromem Indiany.

Odkazy     Botany
Další jména   stolistý tulipán