Houbaření - Herbář | Lnice květel

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Lnice květel
Linaria vulgaris

>


Lnice květel (Linaria vulgaris)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Lnice květel (Linaria vulgaris)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Lnice květel (Linaria vulgaris)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červen - Říjen
Barva květu   žlutá
Popis   

čeleď:  Jitrocelovité  -  Plantaginaceae Juss.   (krtičníkovité  -  Scrophulariacea)

popis:  Vytrvalá bylina, bývá 20 - 80 cm vysoká. Je to hluboce kořenující plevelný druh. Čárkovitě kopinaté listy má celokrajné, střídavé, na lodyze hustě osazené. Květy tvoří hustý koncový hrozen.

Rozmnožuje se semeny, ale také vegetativně, má stonkové i kořenové pupeny, ze kterých dokáže vyrašit.

výskyt:  Je to hojný druh, roste od nížin až po horské polohy, roste na pastvinách, na mezích, na ruderálních stanovištích. Vyhledává suchá a slunná místa.

využití: Je řazena mezi léčivé byliny. Výtažky z ní se používají zejména do mastí s protizánětlivým účinkem. Při používání v léčivých čajích nemá dobrou chuť. Podobně i pro zvířata na pastvě bývá obvykle nechutná.

poznámka: Dřív byla řazena do čeledi krtičníkovitých. V současnosti se na základě molekulových analýz objevují jiné příbuzenské vazby, než jaké lidi odhadovali v minulosti jen podle vnějšího vzhledu, a zařazování do čeledí se mění.

zajímavost: Mezi hmyzími opylovateli je to rostlina velmi oblíbená, zejména pro svojí dobu kvetení ve druhé polovině roku, kdy už bývá o květy nouze. Je zajímavé pozorovat, jak různé druhy hmyzu řeší přístup ke květnímu nektaru ve složitě utvářeném tvaru květu. Čmelák zemní je druh s krátkým sosákem, do hlubokých květů nedosáhne, ale ke květnímu nektaru se dostává nakousáváním květů u kališních cípů. Včely medonosné květy lnice otevírají a opylují, ale pokud je květ již předem od čmeláků nakousán, i včely medonosné si vybírají jednodušší a lehčí způsob, jak se dostat ke květnímu nektaru, a také používají od čmeláků vykousané otvory. Samotné včely ale otvory do květů nevykusují.

Odkazy     -
Další jména