Houbaření - Herbář | Dub červený

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Dub červený
Quercus rubra

>


Dub červený (Quercus rubra)
Autor: Prosty   Komentářů: 1
Dub červený (Quercus rubra)
Autor: Prosty   Komentářů: 1
Dub červený (Quercus rubra)
Autor: Prosty   Komentářů: 1


Kvete od-do   Duben - Červen
Barva květu   zelená
Popis   

Čeleď

Fagaceae (bukovité)

Popis

Opadavý, celkem rychle rostoucí, až 50 m vysoký strom. Borka bývá v mládí hladká šedozelená, později vrásčitá šedá. Listy jsou řapíkaté, střídavé, eliptické až obvejčité, ostře laločnaté, s osinkatými laloky, na podzim se zbarvují do výrazných odstínů červené . Samčí květy až 13 cm dlouhé v žlutozelených jehnědách, samičí malé a nenápadné, vyrůstají jednotlivě nebo po dvou. Žaludy vyrůstají po 1 až 2 na krátkých stopkách, jsou až 3 cm dlouhé, skoro stejně široké, zhruba z 1/4 ponořené do mělké číšky, červenohnědé, dozrávají na podzim dalšího roku.

U nás se vysazuje často v parcích i lesích od nížin až po pahorkatiny (max. asi 600 m n.m.). Pochází ze Severovýchodní Ameriky od Nového Skotska po Floridu. V Evropě se pěstuje od konce 17. století, u nás asi o 100 let později.

Preferuje minerální, hlinité až jílovité půdy, toleruje však i půdy minerálně chudé a kyselé, nesnáší půdy mokré, zaplavované, s vysokou hladinou spodní vody, vápnité a mělké (kořeny zasahují dosti hluboko).

Pro svou tvrdost a trvanlivost nachází jeho dřevo uplatnění zejména v nábytkářství a ve stavebnictví. Protože je odolný vůči exhalátům, je také vhodným stromem k zalesňování průmyslových oblastí (roste i na půdách chudých, degradovaných a kyselých).

Květ: V

Odkazy     -
Další jména   Quercus borealis