Houbaření - Herbář | Kyčelnice devítilistá

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Kyčelnice devítilistá
Dentaria enneaphyllos

>


Kyčelnice devítilistá (Dentaria enneaphyllos)
Autor: campanula   Komentářů: 0
Kyčelnice devítilistá (Dentaria enneaphyllos)
Autor: campanula   Komentářů: 0
Kyčelnice devítilistá (Dentaria enneaphyllos)
Autor: Iris   Komentářů: 0


Kvete od-do   Duben - Červen
Barva květu   bílá
Popis   

Čeleď: Brassicaceae - brukvovité (křížaté)

Dentaria zahrnuje asi 20 druhů, které rostou zejména v horských oblastech severní polokoule.

Popis:

Vytrvalá bylina s vodorovně plazivým oddenkem, který je pokrytý dužnatými šupinami. Oddenek je tlustý a křehký, má bílou barvu. Lodyhy jsou jednoduché a nevětvené, vysoké 15-30 cm. V horní čtvrtině lodyhy tvoří listy trojčetný přeslen. Krátce řapíkaté listy jsou trojné, s lístky vejčitě kopinatého tvaru (jsou ale časté odchylky). Čepele lístků jsou na okrajích pilovité a brvité. Dlouze řapíkaté přízemní listy se ukazují až u plodících rostlin. Oboupohlavné pravidelné květy se skládají do chocholíkovitě zkráceného hroznu po 5-12 kusech. Kalich tvoří 2+2 lístky, které jsou žlutozelené barvy a vejčitě kopinatého tvaru. Korunní plátky měří nejčastěji 12-16 mm, jejich barva je světle žlutá. Koruna je složena ze čtyř volných plátků. Svrchní semeník srostl ze dvou plodolistů. Tyčinky jsou v počtu 2+4, dosahují stejné délky jako koruna. Plody jsou čárkovité šešule dlouhé 40-75 mm a široké 3-4 mm, s chlopněmi bezžilnými a plochými. Chlopně se od spodní části obloukovitě oddělují od rámečku. V šešulích jsou v pouzdrech v jedné řadě uzavřená lesklá, nekřídlatá semena hnědé barvy. Velikost semen se pohybuje v rozmezí 3,5-4x2,5-3 mm. Klíček je bokokořenný, s dlouze řapíkatými víceméně svinutými dělohami. Rostlina kvete od dubna do června.

Stanoviště:

Nejčastěji se s ní setkáme v horských a podhorských květnatých bučinách a jedlobučinách, s oblibou na vápenci, vzácně i na mírně kyselém podloží; roste na stanovištích, kde jsou vyrovnané klimatické podmínky a nedochází k výrazným teplotním výkyvům; u nás hlavně na Křivoklátsku, v Brdech, Krkonoších, Hrubém Jeseníku a Beskydech, jinde řidčeji nebo chybí.

Obvykle je doprovázena o něco později kvetoucí příbuznou kyčelnicí cibulkonosnou. V Červeném seznamu cévnatých rostlin ČR je řazena mezi vzácnější druhy vyžadující pozornost (C4), zákonem zvláště chráněná však není.

Léčivka:

Je to slabá léčivka s účinky proti kašli, bolení zubů a průjmu.

Odkazy     -
Další jména   brabor