Houbaření - Herbář | Fíkovník smokvoň

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Fíkovník smokvoň
Ficus carica

>


Fíkovník smokvoň (Ficus carica)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Fíkovník smokvoň (Ficus carica)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Fíkovník smokvoň (Ficus carica)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Červenec
Barva květu   zelená
Popis   

Čeleď

Moreceae  -  morušovníkovité

Popis: 

V původní formě je to opadavý dvoudomý keř nebo strom, až 8 m vysoký. Květenství tvoří hruškovitý útvar, který později dužnatí a tvoří plodenství - fík. Na tzv. samčích rostlinách rostou fíky, které nejsou poživatelné. Mají v dutině fíku samčí, prašníkové květy a současně i samičí květy s krátkými čnělkami. Drobným otvorem na vrcholu fíku vniká dovnitř samička stehnatky (Blastophagus psenes), která do samičích květů naklade vajíčka. Vylíhlé larvičky tyto plody později zčásti zničí.

Na samičích rostlinách rostou pouze samičí kvítky s dlouhými čnělkami. Stehnatky na ně přenášejí pyl, ale svým krátkým kladélkem nedosáhnou do jejich semeníků. Z oplozených květenství pak vznikají nejkvalitnější plody. Většina kuturních odrůd vytváří plody partenogeneticky, bez opylování.

původ: Fíkovník pochází z jihozápadní Asie. Běžně zdomácněl ve Středomoří. Oblíbil si skalnatá místa, včetně starých zdí.

využití: Je to významný druh ovoce, do současnosti bylo vypěstováno mnoho kultivarů. Pro nás v ČR je potřeba vědět, že existují i takové odrůdy, kterým nevadí česká zima, a na chráněných místech úspěšně rostou i u nás.

poznámka: Někdy se plody zcela vyvinou již v prvním roce. Jindy dochází k tomu, že na podzim se vývoj plodů zastaví, přezimuje, a pokračuje v růstu až do zralosti ve druhém roce.

Odkazy     -
Další jména   Smokvoň obecná