Houbaření - Herbář | Vrba bílá

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Vrba bílá
Salix alba

>


Vrba bílá (Salix alba)
Autor: Samotářka   Komentářů: 2
Vrba bílá (Salix alba)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Vrba bílá (Salix alba)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Duben - Květen
Barva květu   jiná
Popis   

čeleď:  vrbovité  -  Saliciae

popis: Vrba bílá je středně vysoký dvoudomý strom. Miluje světlo, proto se její kmen někdy naklání co nejvíc za sluncem, např. nad vodní hladinu.  Listy má na vrchu tmavě zelené, na rubu stříbřitě chlupaté. Kvete později než většina jiných druhů vrb. Na zdejším obrázku je zachycena, když její samčí květy žlutě svítí v době, kdy sousední vrby jsou odkvetlé a celá okolní příroda se ukazuje v době pokročilého jara.

rozšíření: Vrba bílá je rozšířená téměř po celé Evropě, na severu po střední Skandinavii, roste i v severní Africe a na východ až po střední Asii.

výskyt: Přirozeně se vyskytuje v lužních lesích teplejších oblastí, v úzkém pruhu kolem břehů vod, v místech s nejdéle trvajícími záplavami a největšími změnami půdního povrchu vlivem činnosti vody. Vyžaduje dlouhou vegetační dobu, bývá poškozována časnými podzimními mrazy i naopak zjara pozdními mrazy.

poznámka: Často se kříží s vrbou křehkou, takové potomstvo se následně snadno opět kříží i s rodičovskými druhy, proto se v přírodě setkáváme s celou řadou přechodných typů. Zahradníci vypěstovali od vrby bílé řadu klonů, které se liší barvou letorostů, liší se i ve stupni odění listů. Kultivar Tristis je smuteční vrba s převislými větvemi. Kultivar Tristis existuje pouze jako samičí klon.

 

Odkazy     -
Další jména