Houbaření - Herbář | Árón plamatý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Árón plamatý
Arum maculatum L.

>


Árón plamatý (Arum maculatum L.)
Autor: Prosty   Komentářů: 0
Árón plamatý (Arum maculatum L.)
Autor: Jonas   Komentářů: 0
Árón plamatý (Arum maculatum L.)
Autor: Jonas   Komentářů: 0


Kvete od-do   Duben - Květen
Barva květu   bílá
Popis   

Vytrvalá až 40cm vysoká bylina s hlízovitým oddenkem, z kterého vyrůstá lodyha ukončená květenstvím, které tvoří fialovohnědá palice zabalená do nálevkovitého světle zeleného až bělavého na okraji nafialovělého toulce. Listy vyrůstají mimo lodyhu, jsou dlouze řapíkaté, se střelovitou nebo hrálovitou čepelí až 20cm dlouhou. Toulec po odkvětu opadá a brzy se objeví plody. nejdříve zelené pak červené bobule, které jsou JEDOVATÉ, stejně jako celá rostlina.

Zajímavost:

Toulec je ve spodní části uzavřený pak se postupně rozevírá a přechází do zavinuté špičky. Z rozevřené části čouhá palice se samčími květy, v uzavřené části jsou nejprve prstenec s vlákny a prstenec se strilními květy, až úplně vespod jsou samičí květy. Hmyz, který je nalákán na silně zapáchající palici, proleze zkrze dovnitř prostupná vlákna do spodní části toulce, kde je uvězněn, teprve když takto pomůže k opýlení, vlákna uvadnou a hmyz se opět dostane na svobodu.

Výskyt:

Jedná se o rostlinu, která je rozšířena ve střední Evropě, zasahuje na jih, západ i sever, ale u nás roste jen v Čechách,  na Moravě už se nevyskytuje, ani dál směrem na východ. Na Moravě naopak roste Árón východní (Arum cylindraceum), který je v Čechách dosti vzácný.

Roste od nížin po pahorkatiny na humózních půdách v zaplavovaných i jiných listnatých lesích a křovinách.

Odkazy     -
Další jména