Houbaření - Herbář | Javor stříbrný

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Javor stříbrný
Acer saccharinum

>


Javor stříbrný (Acer saccharinum)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Javor stříbrný (Acer saccharinum)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Javor stříbrný (Acer saccharinum)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   růžová
Popis   

Pochází se Severní Ameriky. Pro svůj rychlý růst se často vysazuje v městských parcích. Jenže o co rychleji jeho dřevo narůstá, o to má horší kvalitu, vítr ho často rozlamuje. Dokáže dobře obrůstat z pařezu. Na zdejším obrázku je vidět, jak často mu zahradníci museli uříznout kmen, poté, co ho vítr přerazil, a jak úspěšně roste pořád dál.

Mnozí ochránci přírody bojují za to, aby staré stromy zůstávaly v uličních stromořadích zachovávány a nikdo je nekácel. V případě javoru stříbrného je to chyba. Vzrostlé javory stříbrné pro svou mimořádnou křehkost silných větví jsou pro lidi velmi nebezpečné. Na obrázku je spadlá /již vadnoucí/ mohutná větev z velkého javoru stříbrného u zastávky autobusu. Lidi mají znalosti, že při větru a bouřce se nemá chodit pod vysoké stromy v lese. Jenže jak nejít na stanici autobusu, když člověk musí do práce?

Kvete velmi brzy zjara, a jeho semena dozrávají už začátkem května. To je rozdíl proti našim původním českým javorům. Semena javoru stříbrného klíčí ještě ve stejném roce, kdy vyrostly.

Odkazy     -
Další jména