Houbaření - Herbář | Topol černý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Topol černý
Populus nigra

>


Topol černý (Populus nigra)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Topol černý (Populus nigra)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Topol černý (Populus nigra)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   jiná
Popis   

Roste téměř po celé Evropě a za Uralem až k povodí Jeniseje. U nás se náš původní typ topolu černého zachoval jen roztroušeně, protože je už téměř 100 roků nahrazován výsadbami rychlerostoucích topolů euroamerických. To jsou mezidruhoví kříženci mezi naším evropským topolem černým a severoamerickým topolem bavlníkovým (Populus deltoides). Používá se pro ně botanický název Populus x canadensis.

V kultuře je nejvýznamnějším kultivarem Populus nigra cv. Italica, která má sloupovitou kurunu. Podle současných názorů nepochází z Italie, ale byl do Italie dovezen odněkud ze střední Asie. Má výhodu, že oproti našemu původnímu topolu černému lépe snáší sucho.

Topoly jsou dvoudomé a větrosnubné dřeviny. Většina zahradnických kultivarů nevytváří semena /mají pouze samčí květenství/, a rozmnožují se pouze zakořeňováním větviček. 

Kvete před olistěním.

V současné době je moderní zakládat topolové plantáže jako energetické plodiny. Zde se využívají kříženci našeho topolu černého s některým asijským druhem topolu ze sekce topolů balzámových. Nejčastěji je pro křížení využíván druh Populus maximowiczi.

Nesytka sršňová - Sesia apiformis, patří mezi největší zástupce této čeledi v ČR. Motýl svým vzhledem napodobuje vosu nebo sršně a nejen vzhledem ale i svým trhavým pohybem při lezení a prudkým přímočarým letem. Housenky žijí ve spodních částech kmenů různých topolů.

Odkazy     -
Další jména