Houbaření - Herbář | Topol osika

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Topol osika
Populus tremula

>


Topol osika (Populus tremula)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Topol osika (Populus tremula)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Topol osika (Populus tremula)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   jiná
Popis   

Je to strom středních rozměrů. I když v dobrých podmínkách může někdy vyrůst  do výšky až 35 m, obvykle se setkáváme se stromy mnohem menšími. Na mělkých a suchých podkladech roste jen keřovitě. U osik převládá mělký kořenový systém. Ze specializovaných tenkých kořenů, které rostou pod povrchem země, tvoří hodně kořenových výmladků.

Osika má 2 typy listů. Na výmladcích má listy srdčité, až 13 cm dlouhé, s jemně zoubkovaným okrajem. Na krátkých větévkách má listy menší, s kožovitou, okrouhlou, hrubě oble zubatou čepelí, se sploštělými řapíky.

Geograficky je osika topolem, který roste na největším areálu. Osika roste po celé Evropě až k polární stromové hranici, místy roste i za polárním kruhem. Naopak na jihu roste i v horách Severní Afriky. Směrem na východ končí její areál až na Kamčatce. V Rusku je osika hospodářsky významná dřevina. Samozřejmě se z ní vyselektovalo mnoho rozdílných ekotypů a klimatotipů, které jsou vyselektované na místní podmínky. V Severní Americe ji nahrazuje velmi podobný druh, topol osikovitý  -  Populus tremuloides.

Snadno osídluje odlesněné plochy. K rychlé invazi  na volné plochy  slouží nejen mnoho vyprodukovaných klíčivých semen,  ale i značná schopnost šíření podzemními výběžky. je to dřevina velmi světlomilná.

Je to dvoudomá dřevina.

Odkazy     -
Další jména