Houbaření - Herbář | Kopytník evropský

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Kopytník evropský
Asarum europaeum L.

>


Kopytník evropský (Asarum europaeum L.)
Autor: Prosty   Komentářů: 0
Kopytník evropský (Asarum europaeum L.)
Autor: robi   Komentářů: 0
Kopytník evropský (Asarum europaeum L.)
Autor: robi   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Květen
Barva květu   fialová
Popis   

Obecný popis

Vytrvalá, do 10 cm vysoká rostlina s plazivým oddenkem. Lodyha poléhavá až vystoupavá, chlupatá. Listy dlouze řapíkaté, okrouhle ledvinovité, kožovité, obvykle lesklé, řapíky chlupaté. Část listů vytrvává přes zimu. Květy vyrůstají na krátkých stopkách pod úrovní listů nízko nad zemí, jsou zvonkovité, se 3 dovnitř zahnutými cípy, chlupaté, vně zelenavé, uvnitř červenohnědé, květní stopky chlupaté. Plodem jsou tobolky.

Stanoviště

Křoviny, rokliny, stinné lesy, na půdách humózních, hlubokých, vlhčích a převážně zásaditých.

Rozšíření

V ČR roztroušeně až hojně od nížin po podhorské oblasti (max. asi 1360 m n.m.), v některých oblastech však jen vzácně nebo zcela chybí. Celkově roste v Evropě od střední Francie po střední Ural, na jihu jen v horách. Chybí i na Pyrenejském poloostrově.

Léčivé účinky

V minulosti se kopytník používal k vyvolání dávení a zvracení, ale riziko otravy je zde vysoké. Je zcela kontraindikován pro těhotné a kojící ženy, u těhotných hrozí potrat! Po požití rostliny se dostavují prodké zvracení a průjem, smrt nastává v kolapsu. Otravy většinou nemají fatální následky, neboť je droga většinou včas spontánně z těla vypuzena zvracením a průjmem.

Zajímavost

Součástí semena kopytníku je bílé masíčko, které je pochoutkou pro mravence. Mravenci semena přenášejí, čímž přispívají k šíření druhu. Kopytník je tedy myrmekochorní rostlinou.

Odkazy     -
Další jména