Houbaření - Herbář | Jírovec pleťový

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Jírovec pleťový
Aesculus x carnea

>


Jírovec pleťový (Aesculus x carnea)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Jírovec pleťový (Aesculus x carnea)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Jírovec pleťový (Aesculus x carnea)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Květen - Červen
Barva květu   jiná
Popis   

čeleď:  jírovcovité   -   Aesculaceae

Tento strom vzniknul zkřížením evropského jírovce maďalu a jírovce pavie, který pochází ze Severní Ameriky.  Je často vysazován v parcích.  Zatímco jírovec maďal většinou rozkvétá na svátek sv. Jiří  /24. dubna/  -   a proto dostal jméno jírovec, jírovec pleťový začíná kvést o něco později, na začátku května.

Nyní se stává velmi moderní okrasnou dřevinou. Na rozdíl od známého jírovce maďalu bývá jen velmi málo poškozován klíněnkou.  Není vůči klíněnce stoprocentně odolý, občas se i u něj najdou jednotlivá poškozená místečka od klíněnky na listech, ale napadení bývá tak slabé, že nemá na vývoj a růst stromu žádný vliv.

Bylo vyšlechtěno větší množství okrasných kultivarů s velkými a zářivě barevnými květy. Kultivary se rozmnožují roubováním, přičemž výsledek je velmi ovlivňován i druhem vybrané podnože.  Pro nás včelaře ale není tak dobrou včelařskou dřevinou jako jírovec maďal, některým odrůdám se hmyzí opylovatelé vyhýbají.

Podle názoru některých botaniků by měla být čeleď jírovcovité zahrnuta mezi mýdelníkovité. Pro nás Evropany, kteří strom mýdelník neznáme, je to velmi proti mysli.  /Strom mýdelník pravý roste v Jižní Americe a na ostrovech, co patří k Indii./

Odkazy     -
Další jména