Houbaření - Herbář | Dub bílý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Dub bílý
Quercus alba

>


Dub bílý (Quercus alba)
Autor: Kraken   Komentářů: 0
Dub bílý (Quercus alba)
Autor: Kraken   Komentářů: 0
Dub bílý (Quercus alba)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Duben - Červen
Barva květu   zelená
Popis   

Popis

Dub bílý je opadavý strom vysoký 25 až 35 metrů. Koruna je široce rozložená, nahoře zaoblená. Listy jsou obvejčité, laločnaté. Na podzim se zbarvují do oranžových a vínově až fialově červených odstínů. Žaludy jsou dlouhé 12 až 30 mm, mají světle hnědou barvu, rostou jednotlivě, nebo v páru a jsou do jedné čtvrtiny až třetiny kryty polokulovitou číškou s jemně chlupatými šupinami.               

Rozšírení

Dub bílý je rozšířen ve východní polovině USA a v jihovýchodní Kanadě. Roste v opadavých listnatých lesích na hlubších půdách, někdy též na mělkých půdách na suchých horských svazích, v nadmořských výškách do 1600 metrů. Preferuje kyselé a dobře odvodněné půdy. Dub bílý je v Česku pěstován jako okrasná dřevina, nápadná zejména podzimním zbarvením listů. Je to dlouhověký dub, dožívající se stáří přes 200 let. Do Evropy byl zaveden v roce 1724

Význam

V minulosti byl dub bilý ve Spojených Státech zdrojem nejvíce ceněného dubového dřeva, používaného hlavně v truhlářství a při stavbě lodí. V dnešní době je téměř úplně nahrazeno dřevem rychle rostouciho dubu červeného. Původni indiánské obyvatelstvo používalo dub bílý při léčení nemocí jako jsou průjmy, úplavice, astma, revma,afty a pod. Semena dubu bílého jsou jedlá a maji nasládlou chuť.

 Zdroj

Wikipedie

Poznámka:  V parcích ČR je to pro svoje tmavočervené podzimní zbarvení nejkrásnější dub. Lze se s ním setkat ale jen vzácně, protože s jeho rozmnožováním jsou v Čechách potíže, zatím z neznámé příčiny.  Úspěšně u nás rodí klíčivé žaludy, jeho semenáčky ale během dvou nebo tří let u nás většinou zahynou. Roste v pražské Stromovce, v Praze v Dendrologické zahradě a v Arboretu u Kostelce nad Černými lesy. Někteří jedinci dubu bílého u nás jsou možná roubovaní na podnož jiného druhu dubu.

Odkazy     -
Další jména