Houbaření - Herbář | Tořič hmyzonosný

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Tořič hmyzonosný
Ophrys insectifera L.

>


Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera L.)
Autor: robi   Komentářů: 0
Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera L.)
Autor: robi   Komentářů: 0
Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera L.)
Autor: robi   Komentářů: 0


Kvete od-do   Květen - Červen
Barva květu   hnědá
Popis   

Popis

Vytrvalá bylina se značně proměnlivou výškou od 15 až do 50 cm. Listy sivozelené, dlouhé 3-12 cm a široké 1-2,5 cm. Květenství štíhlé, velmi řídké. Vnější okvětní lístky světle zelené, vnitřní načervenalé nebo hnědě nachové. Pysk sametově pýřitý, trojdílný, barva hnědofialová nebo hnědočervená. Skvrna na pysku modrošedá, někdy žlutavá až bílá.

Květy rozkvétají od poloviny května do června.

Ochrana

Tořič hmyzonosný patří ke kriticky ohroženým druhům naší květeny (C1b), ve stejné kategorii je chráněn i podle zákona (§1), vztahuje se na něj také ochrana mezinárodní úmluvy CITES.

Stanoviště

Výrazně vápnomilný druh rostoucí nejčastěji v prosvětlených zejména borových lesích, sušších lukách, pastvinách a na křovinatých stráních.

Rozšíření

V České republice roste tořič velmi vzácně. Výskyt byl zaznamenán na jihočeských vápencích, na Kladensku, v severních Čechách a ojediněle v Polabí. Na Moravě neroste. V Ústeckém kraji je patrně největší koncentrace recentních lokalit druhu v rámci ČR lokalizovaná do oblasti mezi Štětím a Úštěkem.

Zajímavost

Všechny tořiče mají specifický tvar květu, který samečkům opylovačů svým tvarem a kresbou připomíná jejich samičí protějšky. Navíc tořiče uvolňují i látky totožné s feromony samiček. Samečci proto na květy naletují s důvodem páření, ale místo svého cíle zajišťují opylení orchidejím. Rostlina prý dokonce v případě "konfrontace" se skutečnou samičkou u samečků zvítězí.
U tohoto druhu se jedná o imitaci samičky kutilky z rodu Gorytes.

Odkazy     -
Další jména