Houbaření - Herbář | Pablen kraňský

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Pablen kraňský
Scopolia carniolica

>


Pablen kraňský (Scopolia carniolica)
Autor: robi   Komentářů: 0
Pablen kraňský (Scopolia carniolica)
Autor: robi   Komentářů: 0
 


Kvete od-do   Duben - Červen
Barva květu   fialová
Popis   

Obecný popis

Vytrvalá, 20–60 cm vysoká bylina. Přímá lodyha je nevětvená nebo málo větvená v horní části, přímá, lysá až mírně roztroušeně chlupatá. Listy střídavé, dolní přisedlé, šupinovité, horní krátce řapíkaté, celistvé, obvejčité, 4–16 cm dlouhé a 3–7 cm široké, celokrajné, lysé. Květy vyrůstají jednotlivě z úžlabí horních listů, nící. Květní kalich je pravidelný, pětičetný, zvonkovitý, vytrvalý a za plodu se zvětšující, kališní cípy 9–11 mm dlouhé, srostlé. Koruna květu je také pravidelná a pětičetná, trubkovitě zvonkovitá, 18–25 mm dlouhá, korunní cípy srostlé, z vnější strany hnědofialové, lesklé, uvnitř matně olivově zelené. Plodem je tobolka.

Stanoviště

Roste u starých zdí, na místech kryjících rumiště, u hospodářských stavení a kompostů ve stínu či v polostínu. Vyhledává vlhké, na živiny bohaté půdy kde se rychle rozrůstá a pokrývá povrch.

Rozšíření

Původní areál rostliny sahá od jihovýchodních Alp přes Karpaty po západní Ukrajinu a do západní části podhůří Kavkazu. U nás se někdy pěstuje jako okrasná bylina a vzácně zplaňuje.

Léčivé účinky

Dříve byl používán v lidovém léčitelství. Obsahuje alkaloidy (hyoscyamin, scopolamin, atropin a další) v poměrně vysoké koncentraci. Je vysoce toxický (jedovatý)!

Odkazy     -
Další jména