Houbaření - Herbář | Česnek hadí

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Česnek hadí
Allium victorialis

>


Česnek hadí (Allium victorialis)
Autor: robi   Komentářů: 0
Česnek hadí (Allium victorialis)
Autor: robi   Komentářů: 0
Česnek hadí (Allium victorialis)
Autor: robi   Komentářů: 0


Kvete od-do   Květen - Červenec
Barva květu   bílá
Popis   

Obecný popis

Vytrvalá bylina s vejčitě válcovitou podzemní cibulí, 30–80 cm vysoká, s kopinatými až eliptickými, na rubu vynikle žilnatými, 10-20cm dlouhými a 1,5-9cm širokými listy a přímou lodyhou, která je zakončena okoličnatě shloučeným květenstvím. Lichookolíky jsou husté, kulovité, okvětí zelenobílé, špinavě bílé až nažloutlé. Plodem je tobolka.

Stanoviště

Roste na subalpínských trávnících a na okrajích kleče, výjimečně i v listnatých lesích, vyskytuje se především v horském až subalpínském stupni, vzácně sestupuje i do nižších poloh.

Rozšíření

Druh roste v horských oblastech jižní a střední Evropy, v Asii přes Kavkaz a Himaláj zasahuje až do Číny a Japonska. Vyskytuje se i v Severní Americe na Aljašce. U nás se vyskytuje v horských oblastech Krkonoš a Hrubého jeseníku. Ojedinělé lokality se nalézají i ve Slezsku v Beskydech a v Bílých Karpatech. Doložený výskyt je i v nížině u Havířova.

Ochrana

Česnek hadí je zařazen v Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy naší květeny (C2), zákon mu poskytuje pouze ochranu jako ohroženému druhu (§3).

Zajímavost

Tento druh byl opředen zvláště ve středověku mnoha pověrami. Byl užíván podobně jako kořen mandragory. Údajně dokázal zajistit nezranitelnost v boji a zvyšoval bojovníkovu zdatnost. Havíře měl chránit před obludami z podzemí a pastevci jej zakopávali před dveře stájí k ochraně dobytka. Byly mu přikládány i výjimečné léčebné schopnosti.

Odkazy     -
Další jména   česnek oděný, česnek devaterník, devatero odění