Houbaření - Atlas hub

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Pečárka ovčí
Agaricus osecanus Pilát 1951
jedlá

>


Pečárka ovčí - Agaricus osecanus Pilát 1951
  Autor: Prosty   Komentářů: 1  
 


Roste od-do   Červenec - Listopad
Popis   Klobouky jsou 70-150mm široké, v mládí polokulovité, pak klenuté, až ploše rozložené, hladké, hedvábně lesklé, bílé, se žlutavým nádechem, dotekem žloutnoucí.

Lupeny jsou zpočátku bledé, pak masově šedé, čokoládové až černé.

Třeň je bílý, vločkatý, 60-150mm dlouhý, 10-30mm široký, válcovitý, dole silnější, dutý, v horní třetině nesoucí vločkatý prsten. Po otlačení žloutnoucí.

Příjemná anýzová vůně.

Využití: Výborná jedlá houba, vonící anýzem.

POZOR: na záměnu s dosti podobnou, stejně hojnou, slabě jedovatou Pečárku zápašnou!

Výskyt    Velmi hojně v listnatých a smíšených lesích, i ve smrčinách, v křovinách, parcích, na pastvinách.

Odkazy     -
Záměna     -
Další jména   žampion, rákosník
slovensky (slovensky)   Pečiarka ovčia
německy (deutsch)   Rundsporiger Egerling, Rundsporiger Champignon
Latinská synonyma