Houbaření - Atlas hub

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Ryzec ďubkovaný
Lactarius scrobiculatus (Scop.) Fr. 1838
nejedlá

>


Ryzec ďubkovaný - Lactarius scrobiculatus (Scop.) Fr. 1838
  Autor: mahony   Komentářů: 0  
Ryzec ďubkovaný - Lactarius scrobiculatus (Scop.) Fr. 1838
  Autor: Pete N.   Komentářů: 0  
Ryzec ďubkovaný - Lactarius scrobiculatus (Scop.) Fr. 1838
  Autor: Pete N.   Komentářů: 0  


Roste od-do   Červenec - Říjen
Popis   Taxonomie:
Říše: Fungi
Třída: Agaricomycetes
Řád: Russulales
Čeleď: Russulaceae
Rod: Lactarius
Druh: L.scrobiculatus

Klobouk: 60-200 mm, vyklenutý, brzy plochý, uprostřed vmáčklý, na okraji podvinutý, uprostřed hladký, jinde šupinkatý a na okraji plstnatý, se soustřednými kruhy, za vlhka slizký, za sucha matný, slámově až rezavě žlutý nebo zlatožlutý.

Lupeny: husté, krémové až nažloutlé po stistku s tmavými skvrnami.

Mléko: pálivě palčivé, zpočátku bílé, na vzduchu se rychle barví do sírově žlutá.

Třeň: 30-80 x 20-40 mm, válcovitý, krémový až nažloutlý s narezlými prohloubenými skvrnami (ďubkami).

Dužnina: bělavá až nažloutlá, tvrdá s ovocnouou vůní a palčivou chutí.

Výtrusný prach: bílý.

Výtrusy: bezbarvé, s amyloidní, síťovitou ornamentikou, krátce elypsoidní, 7,5-9 x 6,5-7,5 µm velké.

Možnost záměny: ryzec citronový (Lactarius citriolens), který má výrazněji žlutý, na okraji chloupkatý klobouk, pouze mírně ďubkovaný třeň, citronově vonící, žloutnoucí a pak rezavějící dužninu a roste v listnatých lesích v oblastech teplomilné květeny.
Ryzec statný (Lactarius repraesentaneus), který se liší hlavně dlouze třásnitým okrajem klobouku a fialově se barvícím mlékem. Vyskytuje se vzácně ve vlhkých smrčinách, dále roste na kyselých půdách pod vrbami (Salyx) a břízami (Betula) v podhorských a horských oblastech.

Zajímavost: na Ukrajině je po speciální úpravě konzumován společně s jinými druhy ryzců. Speciální úpravou míním násobné mléčné zkvašení. Podáván je jako příloha nejen k vodce, ale i k masitým pokrmům.
Výskyt   Ekologie: roste nepříliš hojně jednotlivě nebo ve skupinkách, v jehličnatých a smíšených lesích, na kyselých půdách především v podhorských a horských oblastech.
Odkazy     -
Záměna     -
Další jména   Slovensky: rýdzik rapavý
německy (deutsch)   Grubiger Fichten-Milchling
Latinská synonyma