Popis | | Říše: Fungi - houby, třída: Agaricomycetes - stopkovýtrusé, řád: Russulales - holubinkotvaré, čeleď: Russulaceae - holubinkovité, rod: Lactarius - ryzec
Klobouk: nejprve ploše polokulovitý s lehce vmáčklým středem, později až nálevkovitý, často velmi nepravidelného tvaru. Velikost se pohybuje mezi 50-150mm. Okraj klobouku dlouho výrazně podvinutý. Barva stříbřitě šedavá, fialově šedavá, od středu často vybledající a s okrově nahnědlými skvrnami. Klobouk je za deště slizký.
Lupeny: poměrně husté, bělavé, později nabírající odstíny žlutavě okrové, na otlačených místech tmavší. Občas se zelenavě šedými skvrnami od zasychajícího mléka.
Třeň: 40-100×10-30mm, bělavě nažloutlý, lesklý, lepkavý, později ve stáří až šedavý.
Dužnina: bělavá, jen v kloboukové části jemně nafialovělá. Mléko bílé, na vzduchu sírově žloutnoucí, nejprve mírné po chvilce svíravě palčivé. Vůně dužniny příjemná.
Využití: je sice jedlý, ale stejně jako L. piperatus je ho třeba vhodně připravit (např. mléčné kvašení), kdy ztratí svou hořkost a palčivost. U citlivějších jedinců může po pozření vyvolat nepříjemné pocity až vomitus.
|