Houbaření - Literatura - Léčivé houby podle bylináře Pavla

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


Název  Léčivé houby podle bylináře Pavla
Autor  Pavel Váňa
ISBN  80-7281-113-4
Kategorie  houby


Ačkoliv houby používá člověk již několik tisíc let, jejich původ zůstával dlouho záhadou. Pro svou neznalost je lidé často uctívali a připisovali jim magický, dokonce až božský význam - a na druhou stranu je mnohdy zatracovali jako dílo zlých sil nebo ďábla. Během staletí jsme houby přijali a naučili se rozpoznávat ty chutné od jedovatých. Staro a středověkým - zvláště východním - lékařům neuniklo, že určité druhy mají příznivé účinky na některá onemocnění a jiné zase po úpravě pomáhají proti kožním chorobám nebo zastavují krvácení. Od počátku 19. století se houbami a jejich léčivými účinky začala zabývat i věda.

V lidovém lékařství se u nás houby příliš nevyužívají. Je to ovšem škoda, protože některé druhy rostoucí na našem území - za všechny jmenujme alespoň čirůvky, pýchavky nebo žampiony - mají prokazatelně léčivé účinky na mnoho různých nemocí a neduhů. Kromě těch, které si můžete sami nasbírat, stojí za zmínku i řada léčivých hub ze zahraničí, které jsou dnes již dostupné v obchodech.

Nová kniha legendárního novobydžovského bylináře Pavla Váni volně navazuje na jeho předchozí tituly Průvodce bylináře Pavla celým rokem, Rady bylináře Pavla a S bylinářem Pavlem v kuchyni. Najdete v ní několik desítek druhů léčivých hub; u každého druhu jeho využití, dávkování při různých obtížích i při prevenci, zajímavosti nejen z oboru lidové medicíny a samozřejmě podrobný popis, doplněný barevnými fotografiemi. Kromě toho se dozvíte, jak nejlépe houby zpracovávat pro léčebné užití nebo jak si vypěstovat některé méně dostupné druhy sami. Závěr knihy obsahuje houbový receptář pro zdravý život sestavený kuchařským mistrem Jaroslavem Vašákem, který skvěle uplatníte (nejen) při samoléčbě.


tolik oficiální text na přebalu knihy.

Kniha populární formou seznamuje čtenáře s některými léčivými houbami, jejich známými léčivými účinky, zasahuje do historie i do současnosti lidové medicíny. Krom léčivých účinků zmiňuje i účinky omamné, otravy, někdy až překvapivě detailně.

Bohužel ne vždy je dané téma popsáno pečlivě, mnohdy spíše zkratkovitě. Do knihy je na úkor kvality nahuštěno až zbytečně moc informací. I přesto lze knihu určitě doporučit.



    komentáře: 0