přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Italské houbové rizoto
Ingredience    400 g rýře (nejlépe kulatozrnné)
1 l vývaru
1 větší cibule
2 lžíce olivového oleje
120 g parmezánu
1 palička česneku
100 g másla
350 ml suchého bílého vína
300 g čerstvých hub
svazek čerstvé petrželky
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Recept   K přípravě pokrmu potřebujeme horký vývar, proto ho nejprve připravíme, nebo ohřejeme. Na vedlejší plotýnce v jiném hrnci rozehřejeme olivový olej a 3 lžíce másla, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a na mírné teplotě asi 10 minut restujeme - nesmí se zbarvit, pouze změknout. Potom přidáme syrovou rýži a zvýšíme teplotu.
Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná. Přilijeme víno a za stálého míchání ho necháme odpařit.
Když rýže vsákne veškeré víno, přidáme sběračku vývaru a pokrájené houby (můžeme je předtím krátce orestovat na olivovém oleji), ztlumíme teplotu a opepříme a osolíme (dost). Stále promícháváme a tekutinu necháme opět vsáknout a vyvařit. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká "na skus". Kdybychom vývar spotřebovali před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody (proto je dobré ji mít pro každý případ připravenou v rychlovarné konvici).
Hotové rizoto odstavíme z plotýnky a vmícháme zbylé máslo, nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou "dojít". Podle chuti dosolíme, nebo zakapeme citronovou šťávou.
Podáváme sypané zbylým strouhaným parmezánem.
Autor robi


Komentáře k receptu - 1 komentářů