Houbaření - Určovna

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT



otázka na určení druhu hub anonym-
Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Dobrý den, 5.10. jsem našel houby na okraji pastviny, která sousedí se silnicí. Podél silnice rostou jabloně, břízy, duby a osiky. Houby připomínají muchomůrky růžovky, ale jsou tužší. Také vzrůstem připomínají pečárky. Kořen třeně byl napaden červy a povrch klobouku je takový drsnější. Třeň v dolní části u některých plodnic mírně dutý.
Děkuji za posouzení. Petr

2017-10-06 19:23:37  
 
 
Chodec
Muchomůrka růžovka. Například dorůžova zbarvené části třeně i bílého masa na klobouku jsou neklamným znamením. Všem houbám roste klobouk celý život. To neplatí při špatných podmínkách o třeni - ten může růst zastavit a pak je takto krátký. Tato růžovka trpěla suchem, jak patrno na rozpraskaném středu klobouku. Růžovky/masáci jsou lepší než hřiby, když si je upravíte jako řízky (ale velmi absorbují tuk). Druhý superzpůsob je použít na držkovou polévku.
Růžovky nejsou moc vhodné na sušení, protože pokud je sušené nemáte ve sklenici, snadno absorbují vzdušnou vlhkost.

2017-10-06 20:54:13  
 
 
robi
Dobrý den,

jedná se o muchomůrku růžovku, to napadení paty třeně červy se skoro dá považovat za určovací znak (opravdu jen skoro). Najít zcela zdravou plodnici je skoro nemožné.

2017-10-08 08:52:31