Houbaření - Herbář | Lnička drobnoplodá

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Lnička drobnoplodá
Camelina microcarpa

>


Lnička drobnoplodá (Camelina microcarpa)
Autor: robi   Komentářů: 0
 


Kvete od-do   Duben - Červenec
Barva květu   žlutá
Popis   

Popis

Jednoletá nebo ozimá bylina s jednoduchou nebo jen řídce rozvětvenou lodyhou dorůstající do výše 50 až 100 cm, která vyrůstá z poměrně velkého a hluboko rostoucího kůlovitého kořene. Přízemní růžice je z řapíkatých listů, které v době kvetení již jsou zaschlé. Lodyha, ve spodní části více chlupatá než v horní, je střídavě porostlá přisedlými, jemně chlupatými listy s objímavou základnou a s oušky, jejich celistvé nebo drobně zubaté, úzké čepele jsou tvaru kopinatého až podlouhlého. Spodní listy lodyhy jsou dlouhé 5 až 6 cm a široké 1 až 2 cm, směrem vzhůru se zmenšují.

Žluté oboupohlavné květy na stopkách až 5 mm dlouhých jsou sestaveny do květenství hrozen dlouhého i 30 cm, ten stejně jako stopky při dozrávání plodů ještě vyrůstá. Čtyři ostře zakončené vzpřímené kališní lístky jsou 2 až 3 mm dlouhé. Čtyři korunní lístky světle žluté barvy, dlouhé 3 až 4 mm, jsou kopinaté a na vrcholu zaokrouhlené. V květu je šest tyčinek s lysými nitkami a žlutými prašníky. Dvoupouzdrý semeník nese vytrvalou čnělku s kulovitou bliznou.

Plody jsou šešulky hruškovitého tvaru, 4 až 7 × 3 až 5 mm velké, vyrůstající na šikmo odstálých stopkách (až 2 cm dlouhých) a mají na vrcholu rovnou zaschlou čnělku. Otvírají se dvěma chlopněmi. Obsahují 10 až 25 žluto hnědých až červeno hnědých mírně zploštělých semen 1 až 1,5 mm dlouhých.

Stanoviště

Synantrópní rostlina, rostoucí nejčastěji na polích jako plevel v obylninách, v blízkosti železničních tratí, na rumištích apod. Vstupuje i do otevřené xerotermní vegetace. Roste od nížiny do středních poloh, v pahorkatinách zřídka.

Odkazy     -
Další jména