taky mi připadala zvláštní , kolem bylo spousta muchomůrek, ale s hladkým kloboukem, tahle se tam nějak připletla,nezkoumala jsem ji,zda na řezu nezrůžoví...chtěla jsem ji tam nechat tak pěkně čerstvou, neporušenou
Paráda, líhy to opravdu budou snad i klubičité. Mám v nich pořád zmatek, ale loni když jsem je sušil pro hanýžku, tak sušené nádherně voněly po medu. Prej sou výborný v houbový tlačence apod. Ještě jejich chuťové vlastnosti neznám. Pěkné nálezy
Výstava nám v Brně začíná už v sobotu, takže času je opravdu málo. Ale pomalu se začíná stmívat, tak mám trochu času dát pár fotek z terénu Mohelno. Jedna pro Oldu:
Doufala jsem, že najdeme i nějaké voskovky a nakonec se podařilo, i když voskovka stálá mi roste i kousek před domem. A myjsme se museli prodrat dřišťálovým křovím - nevěřte srnčím cestičkám!
Od té doby, co sem dal Prosty helmovku korovou, chtěla jsem ji vidět. Zpětně taky oceňuji, jak ji měl Prosty nafocenou. Můj malý stativ obtočený kolem tlustého kmene to moc nedával, ale stejně se musím se svojí radostí podělit.
Zdar,Haný,nemohlo by se mykotaxi stavit u mne,něco bych přihodil,a hlavně bych chtěl poslat pavučinec,u kterýho bych chtěl jednou provždy potvrdit nebo vyvrátit plyšovýho-jinak přeju,ať se vše podaří ke spokojenosti návštěvníků i vystavovatelů
Penízovka drobnovýtrusá je pro mě úplná novinka. Helmovka korová taky, podařené porovnání s mravencem. Je vidět že jsou skutečně mrňata. gratulace k pěkným nálezům hanýžko
narazila jsem vaše stránky a jsem nadšená. Potřebuji poradit.. objevily se mi na zahradě v okrasné části kde je štěpka a kola z vrby oranžovožluté houby.. v atlase bych to tipla na penízovku sametonohou nebo opeňku měnlivou, ale nevím jestli to nen moc do žluta je to málo oranžové, další věc je že bydlíme pod MItallem v radvanicích tak nevím jestli je moudré jíst hřiby které vyrůstají ve smradu... Fotek mám více nepřijdou mi všechny úplně stejné nevím no - vůbec je neznám - vždy jsem sbírala jen standartní hřiby, tak mám trochu obavy
Tohle mi připadá spíš jako třepenitka svazčitá, která je jedovatá. U openěk to chce zkrátka jistotu, rozhodně bych nedoporučil sbírat, pokud si nejste 100% jistá (což platí o všech houbách ). S těmi hřiby - popravdě nevím, jak moc hřiby umí navazovat těžké kovy nebo nějaké karcinogeny ze země, ovzduší apod. Houby obecně to umí, např. lakovka ametystová je expert na arsen a cesium. Já osobně se snažím ze znečištěných oblastí houby nebrat (člověk nikdy neví), ale jde asi dost o to, jakého je dané znečištění charakteru, jak intenzivně apod.
Díky moc za radu - kouknu na další obrázky - každopádně nemusím jíst všechno - navíc jsem matka dvou malých dětí Zatím jsem akorát úspěšně přežila žampiony na zahradě - co do kovu to nevím, ale těžko mi nebylo
No ty "moje" openky co jsem dnes v poledne snedl vypadaly prece jen asi trochu jinak.. ale vis jak to je, jiny uhel foceni, jine osvetleni atd.. Vice neporadim , jsem zde dnes teprve druhy den takze zatim tezky laik. Zatim poznam jen muchomurku zelenou na 100%.
chi chi já jsem tu hodinu - jen sem skákla před dům nafotit ty žluťáky - no nijak dobře nevoněly..taky mám na druhé straně zahrady v trávě ryzce takové středně hnědé, ale to též nebude jedlé - uvažuji, že bychom zítra vyrazili do opravdického lesa na opravdické hříbečky? Tož nevím co nato manža, ale dopo bychom to zvládli než půjde na šichtu jen mladšího synátora bychom museli vzít na záda či udat babičce
Zdravím. Opěnka měnlivá to není 100%ně. Na 99% bych to viděl na tu Lycanem zmiňovanou Třepenitku svazčitou - to je teď takový velmi hojný plevel na každém druhém pařezu. Je jedovatá a hlavně pro svoji odpornou hořkost naprosto nepoživatelná.
Na penízovku sametonohou si musíme ještě počkat. Opěnka se teď najít dá, ale je potřeba jí mít dobře "nakoukanou".
Zdravím Zuzu na stránkách, nevím jestli jsi už zavítala dříve. A k tčepenitkám svazčitým stačí čuchnout a hned čovek ví na čem je. Smrdí tak nepříjemně že by je snad nikdo neměl odvahu kuchyňsky upravovat. Rostou na zbytcích dřeva, podle mě jsou na tvých obrázcích právě ony. Navíc mají hodně výrazné barvy. S opeňkami vždy opatrně, mají jedovaté dvojníky.
Dobry den panove a asi i damy. Dovoluji si Vam sdelit ze prave varim houbovou omacku z OPENKY MENLIVE, a pridal jsem tam 3 hnojniky obecne (ty vysoke, jako sklapnuty destnik) Foto tohoto nedodavam, to se za nic jedovatyho snad zamenit neda Dodnes jsem sbiral jen pravaky a babky, ale dnes jsem se rozhodl to zmenit a rozsirit i na ty houby co maji dole lupeny a ne rourky. Tak pokud to preziju, tak Vam vsem zitra napisu
Držím palce.Je to vzrušující, japonci platěj za rybu fugu majlant a my češi to máme "zadáčo".Nám to roste v lese v široké paletě druhů.Stačí si jen vybrat a pak adrenalinově čekat.Ta opěňka byla z listnáče nebo z jehličnanu?
Byl to stary parez, nevim, nejsem schopen to poznat. KROM TOHO BYL CELY OBROSTLY A ANI NEBYL VIDET hehe. Foto jsem dodal do urcovny vcera. Je pomerne kvalitni, myslim si.
Zatim (6 hod po poziti) se citim skvele Asi neumru.. tedy ne ted do 3 dnu, hehehe. Diky za dobre rady, asi to fakt byla ta openka a nic jinyho. PS: Nastudoval jsem to v cestine, polstine a nemcine,(wikipedie a jine) a vsude byla popsana jako jedla. Zas takovej ruskej ruletar nejsem
Opěnka je samozřejmě jedlá! Teď jde o to, jestli to opravdu byla ona! Pro začátek sis nevybral zrovna vhodnou houbu. U téhle váhají i jinší borci. Doporučoval bych spíš začít s něčím lehčím. Vhodné jsou třeba holubinky, tam alespoň nehrozí otrava.
No myslim si ze to 100% byla, jinak bych to nejedl Dobre jsem si precetl tohle: "Možnost záměny: Při jejím sběru je však nutno dávat pozor na záměnu s prudce jedovatou Čepičatkou jehličnanovou!" Porovnal jsem fotografie a veskere dalsi znaky tehle jedovate a neshodovalo se nic. Hlavne barvy klobouku byly obracene a barva nozky byla uplne jina, bila. Fakt jsem to porovnaval na netu asi hodinu, nebojte nejsem sebevrah! Tak jsem se rozhodl to otestovat
WiKINGu vypadá to že žiješ, navíc v tom cedníku se tváří skutečně jako opeňky. I přes částečný hazard je dobře znát že se máš rád. Jak ti šmakovali a na jaký způsob si je připravil? Mě chutnají úplně hodně v bramboračce, zkoušel jsem i rizoto a vše Krásně voní.
Dekuji vam pratele za povzbuzeni. Nuze, ubehlo 20 hodin od konzumace a je mi dobre, takze to fakt byly openky Recept: Umyt, odkapat, zkratit nozicky na 1cm (pry jsou tuhe) cibulku zesklovatet na masle, ty houby nato, sul, trosicku pepre, 1 bobk.list, podusit, stale michat, pak zaprasit moukou, zalit mlekem, vytvori se takovy besamel, na chut par strouhnuti muskat.orisku. Tot vse. Dochutil jsem vegetou bez glutamatu. Nedodaval jsem cesnek a dalsi koreni jako kmin atd, chtel jsem si vychutnat prirozenou chut te openky. Byly velmi dobre, aromaticke, i zena mlsala. K tomu testovina rigatoni (jako nasekane trubky) Pochutnal jsem si.
Hm zajímavé nálezy na tý jedli nemůže to být nějaká trepkovitka? rozhodně na jedli to může být vždycky zajímavý. Mě zaujala u toho korálovce ta dřevomilka v pozadí na tu bych se podíval zblízka
Dobrý večer, gratuluju všem k nádherným nálezům.Posledních pár dnů absolutně nestíhám , ale chci se taky něčím maličko pochlubit.V sobotu jsem s kamarády "bagroval" ve smrčinách a byl to opravdu masakr.Roste to u nás všude a v šílených množstvích.Tolik ryzců smrkových jsem snad nikdy nenašel.Skoro jsem nefotil, jen jsem sbíral. Mezi ryzci v trávě u cesty rostlo i několik pěkně vybarvených holubinek Quéletových ???
V jedné rozsáhlé bučině jsem na zetlelém a mechem obrostlém padlém buku nalezl tuhle krásnou šupinovku.Domnívám se, že by se mohlo jednat o šupinovku ježatou.
A loučím se touhle přenádhernou růžovkou na krásném pozadí.Trvalo mi dlouho, než se mi to podařilo cvaknout i s tou tvořící se kapkou těsně před odkápnutím.Strávil jsem tam dlouhé ale krásné a příjemné minuty. Mějte hezký večer.
Poslední fotka se ti moc vydařila. Je skvělá a čekání na kapku se sakra vyplatilo. Šupinovka asi kostrbatá bude. Jinak souhlasím s těmi ryzci, letos jich je opravdu síla.