Dobrý den všem Mykomilcům. Ač mi složka s letošními fotkami nálezů praská ve všech švech, vložím dnes kraťoučké pokračování předešlé série z okolních lesů nedávno minulých dnů.
Na místě, které jsem po roce párkrát kontroloval vyrostla, k mé radosti, ale bohužel v nestřeženém okamžiku, v početných trsících Třepenitka drobná - Hypholoma subviride. Ač už nebyla úplně v top stavu, relativně fotitelná byla. Kloboučky těchto drobných třepenitek nepřesahovaly 3cm ...
Právě Límcovka modrá - Stropharia caerulea, rostla ve velice dobré formě - v několika plodnicích - mezi listím u cesty. Ty měly zajímavě temně modro-zeleně zbarvené klobouky a ani jedna z nich neměla na třeni sebemenší náznak po prstýnku ...
A poslední v dnešní řadě je Zelenatka obecná - Trichoderma viride. Tato, rostoucí v sousedství masenek, byla ozdobena bílým boa mycelia. Sousedství masenek nebude asi tak neobvyklé, protože jsem dnes dohledal že právě Masenka rezavá je jejím perfektním stádiem.
Hub pomalu ubývá, ale potvory se drží!!! Včera se ke mně přisálo v lese klíště – tak dávejte pozor Hezký den Vám všem přeje z Reichenbergu Jonas.
Paráda Zelánky z boru mi stále unikají,ač mám od místních na chalupě potvrzeno,že tam v borech rostou-inu,hledat je,hledat je,hledat je!(Jan Kápos Houbenský)
zajeď tam co se těžilo zlato, máš to z Vlašimi tak 12km.Jsou tam každej rok, letos jsem tam byl asi před třemi týdny a byly jich tam desítky, většinou rozkopanejch
Krásný slunečný den všem.Stíhám jen taktak shlídnout vaše krásný příspěvky, ne však už moc reagovat.Moc se mi líbí ty vaše nálezy i fotky a tleskám všem.Přihodím taky něco z posledních dnů.Rozjely se havelky
Dobrý den, delší dobu jsem nic nového nevložil, prožívám nějakou tvůrčí krizi kdy mne nebaví se dělat s fotkama.Tak jsem se snad teď vybičoval a něco málo vložím.Pár houbiček z mojí zahrádky.Začnu s límcovkou modrou co mi roste v neudržovaném vlhčím místě na konci zahrady na zanořených vrbových větvích.Záměrně ponechávám vzdálenější kout zahrady bez jakéhokoliv lidského zásahu a pozoruji co si tam ta příroda sama dělá.
A nejen na zahradu, ale i do sklepa chodím na houby.Takhle začíná fruktifikovat hlíva ústřičná. Pro estetično jsem celý pytel se substrátem vytáhl ven na terasu a cvaknul ho proti zlátnoucímu habru.
A abych nedával jen houby a přiblížil se i jiným zdejším vkladatelům , vkládám svoje první rohlíky s krátkým příběhem:nemám rát supermarkety a pečivo kupuju zásadně u pekaře.Shodou různých okolností jsem byl nucen koupit obyčejné rohlíky v Penny.To bylo překvapení.Něco tak hnusnýho jsem už opravdu dlouho nejedl.Bílá nechutná guma.Ani nebyly svinuté, vypadaly jako odlité v kuse.A tak jsem si zadal do internetového vyhledávače "pečeme rohlíky" a zkusil to a tohle je výsledek.Trochu jsem přehnal množství a upekl z 1kg špaldové celozrnné hladké mouky 24 rohlíků na dvou plechách.Myslel jsem, že minimálně půlku dám slepicím ale omyl, ještě třetí den byly normálně chutné, což u těch z "marketu" nelze říci ani po dni.Už jsem pekl třikrát a tak mám myslím dalšího koníčka.Opouštím kvasnice a připravuju kvásek, prý jsou z něj ještě lepší. Mějte se fajn.
No vidíš, Martine, člověk nemusí nikam daleko chodit aby si zafotil a najedl se. P.S. Vítej mezi domácí pekaře. Leta praktikuji pečení chleba, chlebových baget, rohlíků a dalších pochutin doma. Chleba vydrží čerstvý, dokud ho nesníme. Kucí z mykoakcí mohou potvrdit. Jedním z několika impulsů byla i informace, že "kdesi" () přidávají do základu na "nový čerstvý chléb" starý rozemletý neprodaný chleba. Mahlzeit!
Přidávají a nejen chleba.Já po revoluci mistroval v jednom velkém českém masokobinátu a mohu potvrdit, že uzeniny co se vrátily z krámu neprodané jako tzv. vratka se rozkutrovaly na jemno a šup s nima zpátky do těch lacinějších jemně strukturovanejch uzenin.Akorát se teda oloupaly a zbavily provázků nebo klipsen.A to se tenkrát nekoukalo "na korunu" jako dneska.O dnešku si nedělám žádné iluze.Chceme to mít laciný, v akci,ve slevě, tak to holt jinak nejde.Když stojí kilo slušnýho masa cca 100-130Kč, tak jak může stát kilo uzeniny 60Kč?Odpoví si každý sám, že?
Ta by to taky mohla být,kdysi mi rostla na zahradě u rodičů-bývá subtilnější,klobouk tak do 3cm max,běložlutavý s modrými místy,slizký,většinou bez šupinek,třeň běložlutavý,teď už si nevzpomínám jestli má prstýnek.
Zdravím a přispěju taky svou troškou do mlýna proběhnuvších mykodnů v Maštalích, které zorganizovali Terka s Honzou. Taky ještě jednou poděkuju za tu možnost být tam a něco se naučit, poznat zajímavé osobnosti a vůbec za tu pohodu, která tam vládla, to štěstíčko na nálezy už přišlo samo, protože jsme mu šli všichni vstříc
Díky Honzovi Kramolišovi jsem se (doufám ,že dobře) naučil pár nových pavučinců :Pavučinec zelený (C.atrovirens)
Já jsem měl radost i z těchto houbiček, které mi našel a naučil mě je hledat Pavel Nezmar Brůžek, šampión nejen v hádankové soutěži nahuby.sk . Pro mě "prvonálezy".
Ještě jsem zapomněl názvy lysohlávka (česká)Psilocybe bohemica) a pod ní šťavnatka terčovitá (Hygrophorus discoideus) a přidám ještě terénně určený pevník smrkový či horský (Amylostereum areolatum)...
Na ty Voskovičky jsem se těšil, Standýs. I čapulky a další nálezy Vás všech jsou parádní. Ještě jednou všem velká gratulace k povedené akci. P.S. Doufám, že tyto nálezy brzy obohatí zdejší atlas.
Tak, tak. Ta první se mi líbí i toho důvodu, že tak nezrní jako ostatní. Možná, Tondo, opatrně s doostřováním na počítači. Jinak V. papouščí jsou jasný šlágr.
tak tak,profík hned pozná že je něco špatně.Jonas má perfektní makrofotky,považoval jsem to za hozenou rukavici.Pracně jsem vyrobil redukci a použil objektiv obráceně,v domění že to bude bomba,ale opak je pravdou.Fotky to děla bez světla a takové zastřené.Musel jsem to doladit v editoru a je to vidět.Má to šumy a vůbec není to ono.Zkoušet se ale musí,ale zatím se vrátím k osvědčené metodě
Ahoj Herčusi voněla dost výrazně po hořkých mandlích, v terénu ji takhle určili, která strmělka by to podle tebe mohla být? Podotýkám, že většina hub byla přejetá mrazem takže vybarvení nebylo vždy standardní...
Co to je do druhu to fakt nevím a nejsem si vůbec jestej ani nějakym konkrétnim rodem. Jen že plodnice mi nějak připomínaly na první pohled strmělky. Existuje třeba strmělka vonná, tu jsem teda nikdy nenašel a podle fotek vypadá úplně jinak , ale tam ta anýzová vůně se už nějak třeba blíží k hořkým mandlím. Na druhý pohled mi to připomíná i třeba čirůvky, nebo třeba mladší slzivky, nebo skoro cokoliv :D, ale pořád tam tu Šťavnatku nevidim, ty znám a jsou to moje oblíbenkyně :D. Každopádně kdybych tuhle houbu našel a zjistil, že voní po mandlích, tak by mě taky teda zaujala, takže můžu říct, že je to zajímavej nález a samotnýho by mě zajímalo, co to je :). Kdybych dostal nějakej nápad, napíšu
Sice jsem se ničeho nedopátral, ale ještě něco k tomu napíšu. Nějak se držim toho mramorovanýho klobouku, takhle mramorovanej ho moc hub nemá... Z čirůvek by to mohla být třeba čirůvka zamlžená, nebo ty "ďolíčky" jsou možné najít třeba i u čirůvky mýdlové, ale nesedí mi ta hořkomandlová vůně. Co tu máme dál, hmmm, třeba rudoušek, třeba rudoušek rozpraskaný - Rhodocybe popinalis, ale zase tu máme moučnou vůni, nikoliv hořkomandlovou. A i stavba plodnice mi přijde trochu jiná. Pak jsem našel Slzivku sladkovonnou - Hebeloma sacchariolens. Ta sice voní jak by měla, ale zase vypadá jinak a dál nic o ní taky nevím. A dostávám se ke strmělkám. U nich se setkáváme s druhy, které mají silnou vůni, či pach(S. anýzová - Clitocybe anisata, S. dvojvonná - C. diosma, S. aromatická (zápašná) - C. ditopa, S. vonná - C. fragrans, s. libovonná, C. suaveolens, nebo i anýzka a asi i další) a také Strmělky mívají šedý mramorovaný klobouk. Nejsem teď doma u literatury, takže využívam pouze internetu, ale ve finále jsem se k ničemu pořádně nedopracoval, spíš jsem to psal pro inspiraci ostatních. A nebo... :D... něco do pranice... Je to strmělka anýzka, která postrádá modravé tóny, klobouk má jak strmělka pupkovitá a vypadá tvarově jak čirůvka :D:D:D. Né, fakt nevim :D
já jednu mám, ale fotil jsem dost podobnou skupinu. Viděl a cítil jsem ji poprvé a vzal jsem určení jako bernou minci, zvlášť když tam byl Vláďa Antonín, a jiné kapacity Je pravda, že Herčusovo zpochybení mě přinutilo pátrat jako vás dva a zůstal jsem u tý šťavnatky i když je pravda, že není úplně tipická
Tak už i já díky Prostyho fotce souhlasim se šťavnatkou vonnou, ale jsou to fakt netypický plodnice, takovýhle jsem ještě nepotkal. No jó, naživo je naživo a z fotky je z fotky .
Když tu vidím Oldovu krásu, říkám si, proč se vlastně snažím fotit. No ale když už jsem se s tím upravovala, tak dám Maštale z mého pohledu. Jedna chráněná, Olda ji má hezčí.
A ještě jsem to omylem zmenšila tak, že je vidět jen kostkovaná skládačka. Další už snad budou o trošku lepší. Z voskovky papouščí jsem nebyla nadšená jen já.
Jste zlatí. Já sice fotím pro radost, ale když to pak nevyjde podle mých představ, tak moc radost nemám. Ale kdyby mi to opravdu hodně vadilo, sbalila bych zrcadlovku a velký stativ a přestala fotit prdíčkem - jenže prdík s trojnohým kamarádem chobotničkou neváží 4kg, taK se raději budu zlobit s nedokonalýma fotkama bez manuálního ostření a drobotinu raději ani nebudu zkoušet. Nebo je ještě možnost, že se nabídne nějaký dobrovolník nosič a stavěč velkého stativu do roviny. Díky víkendu - Oldovi, Nezmarovi a dalším jsem ale pochopila, že odrazné fólie jsou potřebné a aspoň ten alobal snad přestanu zapomínat. Díky všem, kdo tu mají krásné fotky a motivují mě tím ke zlepšování.