Odskočil jsem si k sousedů na Oravu,kde jsem našel také svůj prvonález voskovku citronovou.Slováci mají pro tyto houby pěkný název -lúčnica. Chybí i v našem atlase
Bude to on. Tedy ten Rosolozub (ne rosolovec). Jinak je dobře, že se to i u Tebe, jak píšeš, probouzí - . P.S. Voskovku citronovou jsem u nás v atlasu našel.
Dobré ráno,nemohu spát, tak jsem vstal nasnidal se a než půjdu udělat "ranní stáje",na chvíli zapnul PC. Už 4 den v sobě dusím vztek z neděle a rozhodl jsem si trošku ulevit. Dvacet let jezdím do nádherné podhorské smrčiny kde pramenní překrásný potok s poetickým názvem Vočadlo.Roste (rostla) zde vzácná kapradina žebrovice různolistá (jediná lokalita na Podblanicku) a v podmáčených olšových prameništích jsem pravidelně nalézal vzácnou červenoseznamovou holubinku olšinnou. Se vším je konec.Vočadlo je odbagrováno do hloubky 1,5 m a napřímenej tok , všechny olšiny zmeliorovány hluboko vybagrovanými výkopy.Tam kde bylo vždy vlhko je nyní sucho a dříve křišťálově čistým Vočadlem se valí žlutá bahnitá řeka.Jak v Číně.Myslel jsem, že dobu meliorací máme už za sebou.Spletl jsem se a určitě na to dostali i dotaci z EU. Nechápu, to.Musel to projektovat a dozorovat buď diletant nebo, ignorant nebo debil nebo všechno dohromady. Nejcenější co v ČR máme, je voda a my se jí pořád snažíme co nejrychleji zbavit aby co nejrychleji odtekla a pak jsou jako důsledek dole v Praze , Mělníku, Ústí záplavy, který řešíme drahými zábranami. Tady nahoře, když zapršelo, tak to prameniště fungovalo jak molitan a většinu vody zadrželo a kontinuálně pouštělo tu vodu po celý rok.Teď zaprší, za dvě hodiny to odteče, v Ústí mají záplavy a tady je sucho.V divný době žijem. Jdu krmit. Ahoj Martin
Plně s Vámi souhlasím.Jsem zrovna z toho zmiňovaného Ústí.Velká škoda krásného místa s přirozeným vývojem.Ten co to projektoval ,to místo možná ani neviděl,to je na tom to nejsmutnější.Opět ukázka lidské hlouposti.
Tak to je hrůza. Holubinka olšinná je pokud vím chráněná houba, čehož by se dalo využít, kdyby člověk věděl o záměru předem, aby mu zamezil. Jenže takové blbé nápady nikdo vědět veřejnosti předem nedává, každý normální člověk by chtěl protestovat...
Tak to je, Martine, lidově řečeno, "pěknej humáč"! Abych byl upřímný, tak já už se taky pomalu bojím chodit na oblíbená místa, abych nebyl podobně překvapený.
Martine napiš o tom přesněji na Agenturu ochrany přírody, na adresu tomas.just@nature.cz Tenhle potok to sice už nezachrání, ale přidělenou pokutou zajistí, že onen aktivní protipřírodobijec nebude v podobných nápadech tolik pokračovat.
Plně chápu tvůj vztek, samotářka má pravdu, tady nic nevyřešíme, jestli chceš aby se to vyřešilo nebo aby si na takové věci dávaly příště ti nelogičtí blbci pozor, tak by se o tom měli dozvědět tam na hoře...
Přesně takhle nějak mi bylo, když jsem se po měsíci vrátil na jedno z mála míst v okolí, kde býval krásný, daloby se říct i reliktní bor, čistý, tvořený starými borovicemi, takových celků už v okolí moc není, další je o několik km dál, pod ním bylo čisté prameniště, odkud jsem měl mnoho zajímavých nálezů askoušů...příjdu tam a vidím jen vykácenou mýtinu a prameniště vysušené od slunce a vyježděné od traktorů...měl jsem s toho smíšené pocity zloby a nenávisti až mi bylo i do breku
Zdar a sílu všem přátelům přírody. Nedávno zde Olda upozorňoval na úžasnou novou knihu. Dnes jsem se konečně dostal k tomu, že jsem si jí taky koupil a za odpoledne stihl naštudovat spoustu nových informací. Rovnou jsem přikoupil i druhou knihu a pak jednu kytičkovou, ale té se budu věnovat později.
Obě houbařské knihy už jsou tu v sekci LITERATURA.
První kniha, Encyklopedie léčivých hub, je opravdu pořádnej macek, který se rozhodně pronese a je určen na domácí studium. Své si v ní najdou nejen studenti medicíny, ale i praktičtí houbaři či amatérští mykologové. Rozhodně se jedná o velmi zdařilou publikaci.
Druhá, Dřevní houby v přírodě a kuchyni by se skoro dala nazvat podmnožinou knihy uvedené výše. Ale není tomu až tak zcela. Obě mají společného jednoho u autorů, ale tato se více zaměřuje na kulinářské využití dřevních hub, informace o léčivosti a aplikaci jsou spíše dodatkové.
Njn, co naděláš, taky to nemám do Brna za rohem. Ale ono těch výstav bude určitě více, jen se ještě většina jejich pořadatelů nerozhoupala splodit nějaké ty plakáty a inzerovat, že chystají výstavu. Věřím, že jako každý rok se ani letos nenechá zahanbit třeba Kudláček, co Jirko? Olda určitě výstavu mít bude, bavili jsme se o tom a spousta dalších se též nenechá zahanbit.
A pro všechny anglicky vládnoucí, zajímající se hlavně o umělé pěstování hub, ať už pro gurmánské účely nebo pro léčebné zde mám ještě jednu perlu, na kterou jsem byl upozorněn jinde. Volný překlad tituli by zněl Pěstování gurmánských a léčivých hub.
Nejen Tebe. Jelikož jde o třetí vydání, počítám, že by druhé nebo první mohlo být součástí knihovny ČMS. Tak, pokud zbude v příštím týdnu trocha času, bych tam nakouknul a uvidíme, co z toho vyplave
Zajímavé tipy, Robi. U té poslední bych se v názvu možná přidržel více anglického originálu a použil bych výraz - gurmetských. (I když, pravda, v Čechách se veskrze jedná spíše o gurmány, tedy o žrouty, jedlíky a lidi propadající či holdující obžerství. V tom případě jsi vlastně název knihy přeložil správně. )
Pěkný:První holubinka zřejmě fialovonohá,druhá bd zelená forma namodralé,nebo bukovka,třetí mi na mandlovku moc nesedí,to co nevíš vypadá na nějakou zajímavou(řasnatku?),a na číšenkách opravdu nějaký drobný,fialový askouš je
Chvíli jsem pohledal a ta hlenka je podobná Rozvětvence olovové - Dictydiaethalium plumbeum (?). Zkuste "zagůglit" a porovnat. To fialové na číšence bych spíš zařadil do živočišné říše.
Stando-bohuželfoceno 2.8. blízko Kudláčkova,a nenapadlo mě ji vzít a usušit!Příště se polepším a budu sebou nosit plastovou krabičku.Mám ji ale nafocenou vícekrát jak roste mezi dalšími číšenkami!
A je jedno,jestli jdu do lesa ráno nebo odpoledne,košík je vždy plný (a břich taky,včera škvarky z růžovek,dnes zapékané lišky s bramborem,zítra budou řízky z praváků). Tak zase příště
S tím mohu jen souhlasit,ale letošní sezóna je v Beskydech vyjímečná (však taky tu pořád prší a prší). Ještě se mi nestalo,abych od května měl neustále nasbírané. A počítám,že toto bude trvat až do října. Doufám,že si to taky užiješ
Zdravím všechny milovníky přírody a hlavně lesa. Dnes jsem testoval jestli už něco u nás leze a opravdu leze tento brouk, bohužel houby nikoli. Nejsem broučkař tak si ani nedovolím hádat snad někdo určí co je to za pěknýho brouka.
Zdravím všechny houbaříky a houbařičky.Máte pěkné nálezy.Dneska jsem si odskočil po obědě do blízkého lesa,ale je tam moc sucho.Něco málo jsem nafotil. Klouzků slizkých tam bylo dost.
Říká se, že u sírovce hodně záleží na substrátu. Vstřebává z něj různé látky a často i samu chuť. Mohl bys, jelikož je asi hodně čerstvá, popsat svou zkušenost se sírovcem z hrušně? Měl nějakou, byť třeba jen jemnou hruškovou chuť či vůni, po tepelné úpravě? Myslím, že bych nebyl jediný, koho by to zajímalo. A pokuds někdy už našel sírovce a vařil i jindy a z jiného stromu, mohl bys, prosím, zkusit porovnat? Díky.
* 2014-08-20 17:26:24
anonym-kačer71
náhodně jsem se účastnil houboprocházky na Moravě v lokalitě Chřiby.Našli jsme ,kromě jiného muchomůrky císařky v počtu cca 10 ks.část rozkopaná.A pak přišel další šok.Dotyčný mne zavedl na místo růstu tkz černáků,z kterých se vyklubaly bronzáky.údajně když rostou se jich dá najít několik set kusů.V mé přítomnosti jich našel cca15ks.I přes mou osvětu jejich zběr považoval za scela normální.Při tom množství a každoročnímu výskytu ho snad i chápu.Jeho totožnost je mi bohužel neznámá a tudíž další kroky nemožné.
Nejen bronzáky,obecně to platí o jakémkoliv hřibu. Např. hřiby horské,které jsme fotili před 2 týdny, jsem našel "rozpláclé" na cestičce,kousek od místa,kde jsem je schoval. Kolik lidí z těch 4 milionů,kteří si jdou zahoubařit,ví něco o ohrožených druzích? A jejich děti,které létají po lese,jak utržené? (čest všem vyjímkám). Ale jak píšeš,taková je realita,ale v Česku,už tak ne na Slovensku,kde se občas kontroluje,co nesete v koši.