Houbaření

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Přezdívka
Obrázek
Text
čtyři a čtyři slovy
Hledat v diskuzi


|< <  > >|

     * 2008-07-02 20:35:57    Kudláček  Klikni pro velký obrázekI když je sucho nedalo mi to po noční vyjít na chvilku do terénu. Vzal jsem tedy pouze hřibovitá místa a vida jsou, jsou. Ve správnou dobu, na správném místě ;-)
          + 2008-07-02 20:37:05    Kudláček  Klikni pro velký obrázek.....
               - 2008-07-02 20:37:23    Kudláček  Klikni pro velký obrázek......
                    * 2008-07-02 20:38:02    Kudláček  Klikni pro velký obrázek.....
                         + 2008-07-02 20:39:06    Kudláček  Klikni pro velký obrázekdokonce nalezené nové místečko na smrkáče ...

     * 2008-07-01 19:56:57    robi  Klikni pro velký obrázekHolubinka namodralá
          + 2008-07-01 19:59:55    robi  Klikni pro velký obrázekKrásnorůžek lepkavý
               - 2008-07-01 20:00:37    robi  Klikni pro velký obrázekopět Holubinka mandlová

     * 2008-07-01 19:56:19    robi  Klikni pro velký obrázekDnešní vskutku megaúlovek, chtěl jsem otestovat nový stativ, odraznou plochu apod. tak jsem lezl po lesích jak divokej a doufal a věřil ... Nakonec jsem se se štěstím setkal až v Unhošti, kde na mě pár hub vykouklo ...

Holubinka mandlová
          + 2008-07-01 19:58:29    robi  Klikni pro velký obrázekjedna malá fotohádanka


- copak byste čekali, že se za houbu skrývá pod tímhle rozpraskaným kloboukem?


jedna malá fotohádanka
               - 2008-07-01 20:56:01    davidus  chtělo by se říci holubinka,ale když se tak ptáš,tak zkusím ryzec,snad peprný?
                    * 2008-07-01 21:02:42    robi  Klikni pro velký obrázekzásah

     * 2008-06-30 23:47:17    Tonda z Kralup  Klikni pro velký obrázekZe včerejšího výletu do okolí Doupova.Jsou tam všude takovéto krásné rozkvetlé louky,prostě romantika.Dokonce se našly i nějaké houby,hlavně Lišky a Růžovky.Co si přát více?
          + 2008-07-01 00:08:53    robi  Zní to možná už poněkud stereotypně, Tondo, ale déšť, jen a pouze déšť ... aspoň dva dny v kuse ...

     * 2008-06-30 16:30:45    dědoušek  Klikni pro velký obrázekU nás nic moc neroste.Těchto dost,ale mě nechutnají;-).V lese je krásně a tak když nic nenajdu tak se alespoň kochámOoO
          + 2008-06-30 16:31:44    dědoušek  Klikni pro velký obrázekstarší
               - 2008-06-30 16:32:58    dědoušek  Klikni pro velký obrázekklasika-šedivka dá se také
                    * 2008-06-30 16:33:56    dědoušek  Klikni pro velký obrázekA tento srdce potěší
                         + 2008-06-30 16:34:41    dědoušek  Klikni pro velký obrázek**
                              - 2008-06-30 16:35:30    dědoušek  Klikni pro velký obrázekposlední:6:

     * 2008-06-30 16:03:04    Kudláček  Klikni pro velký obrázekDnes a zítra noční, tak jsem ráno šel jen pouze za barák. Když člověk ví kam ve správnou dobu a ve správný čas, tak je vše v pohodě.
Za dvě hodinky byl košík plný křemeňáků, kozáků, nachovýtrusáků apod. Dokonce se na starém jeřábu objevila malá hlívečka ....
          + 2008-06-30 16:04:12    Kudláček  Klikni pro velký obrázekKozák březový
               - 2008-06-30 16:04:48    Kudláček  Klikni pro velký obrázekLiškám se stále daří ....
                    * 2008-06-30 16:06:21    Kudláček  Klikni pro velký obrázekBřezákům taky
                         + 2008-06-30 16:08:25    Kudláček  Klikni pro velký obrázekDokonce byl i jedem hříbeček :7:
                              - 2008-06-30 16:09:08    Kudláček  Klikni pro velký obrázekH. žlutomasý
                                   * 2008-06-30 16:10:19    Kudláček  Klikni pro velký obrázekH. nachovýtrusný
                                   * 2008-06-30 16:13:42    Kudláček  Klikni pro velký obrázekSuma, sumárum (-;
                                   * 2008-06-30 21:47:09    umelec  Miuý uďo todle není noumální,všude sucho jenom v Kudláčkově né,to sem z toho http://z.wapem.info/osel.mp3
                                   * 2008-07-01 16:08:50    dedabobr  Neprovokuj!!!U nás je sucho,les je žíznívý víc jako já!!
                                   * 2008-07-01 17:52:57  anonym-KudláčekTo vše je díky tomu, že tu byl přívalový déšť. Pustošil co se dalo, ale vodu zanechal. Týden na to přišla další kalamita, orkán s deštěm, tak asi proto muhehe

     * 2008-06-30 13:12:41    robi  Klikni pro velký obrázekJelikož hádanek je tu pomálu, přidáme další, stačí rod ...
28. 6. 2008 - České Středohoří
          + 2008-06-30 13:14:00    robi  Klikni pro velký obrázektatáž hádanka, makro lupenů, reálná výška plodnic 1-2cm
28. 6. 2008 - České Středohoří
               - 2008-07-01 12:43:39    zdeno  Omphalina sp.?:?:
                    * 2008-07-01 20:06:19    robi  Kdepak, tentokrát vedle ...
                         + 2008-07-02 20:21:18    davidus  Tak Robi s pravdou ven, taky mi to připomíná ponejvíc nějakou kalichovku
                              - 2008-07-03 01:09:21    robi  To dělá asi ono sucho, jedná se o špičku větevnou - marasmiellus ramealis
                                   * 2008-07-03 21:42:28    zdeno  To zase nebylo od nás (D+Z)tak úplně mimo mísu...;-)
                                   * 2008-07-03 22:11:32    robi  Ale jo kluci, snažili jste se ze všech sil, nic proti ;-) Taky jsem s určením válčil, ale měl jsem kliku, že jsem ty houby měl osobně v ruce a tak jsem si mohl prohlédnout přesně velikost, tvar, posazení lupenů, ... A stejně jsem až doma po prolezení atlasů, stránek apod. dospěl k podle mne 99.9%nímu určení.

     * 2008-06-29 22:52:33  anonym-JirkaSDneska jsem si pochutnal na kulinářské delikatese, tak se s váma taky podělím. Foťák bohužel momentálně nemám, takže to bude bez obrázků, ale i tak to stojí za to.

Tzv. "Čertova vejce" jsou zárodky plodnice Hadovky smrduté (Phallus impudicus), která mají opravdu tvar ptačích vajec. Narozdíl od dospělé plodnice vůbec nesmrdí a navíc jsou jedlé i za syrova. Většina lidí, kteří je ochutnali, je považují za delikatesu.

http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?p=82#82

Nejlepší jsou plodnice do velikosti slepičího vejce, nejlépe pokud jsou ještě kulaté. Pokud jsou nahoře už výrazně do špičky nebo mají prasklý vnější kožovitý obal, je lepší je nechat na místě.

Když rozříznete čertovo vejce napříč, uvidíte celkem 6 částí, která jdou při troše šikovnosti od sebe oddělit a vejce doslova na jednotlivé části rozebrat.

Vejce má vnější tuhý kožovitý obal, pak je sliz, vnitřní bílý obal (není tak tuhý jako vnější obal a je tenší), zelený zárodek klobouku, bílá výplň mezi kloboukem a nohou s vatovitou konzistencí (asi jako starší pýchavka nebo sukýnka žampionu) a uprostřed bílý křupavý šťavnatý zárodek nohy, který je dutý a dutina je vyplněna slizem.

Úprava

Čertova vejce je nejlíp nechat odležet do druhého dne na suchém teplém místě aby sliz ztuhnul, potom půjde vejce líp oloupat. Ztuhlý sliz se spolu s vnějším i vnitřním obalem líp oddělí a zůstane vám krásné zelené vajíčko. Čerstvé vejce lze také loupat, ale jde to mnohem hůř a já od toho slizu měl pak vždycky zapatlaný ruce. Vejce se nejlíp loupe odspodu - odřízněte spodek vejce (tam kde je zbytek kořínku), zasuňte špičku nože mezi vnitřní obal a zelený klobouk, přidržte obal palcem a stáhněte.

Vůně a chuť za syrova

Samotný sliz má slabě houbovou vůni asi jako holubinka, se slabým zápachem po starých bramborách, u větších vajec je bramborový zápach silnější. Za syrova je sliz bez výrazné chuti, po chvíli v ústech chutná jakoby moučně. Pokud je sliz oschlý (není mazlavý), lze ho pak oddělit od kožovitého obalu pomocí příborového nože - položíme kožovitým obalem na stůl nebo prkýnko a tupým nebo příborovým nožem sliz seřízneme (stejně jako když odstraňujeme třeba slupku ze čtvrtek rajčat) - a pak můžeme zkusit sliz kulinářsky upravit samostatně.

Zelený zárodek klobouku voní a chutná jako kedluben. Za syrova chutná spíš jako starší kedluben, u mladších a menších vajec je křupavý ale není šťavnatý a v ústech na závěr zanechává pocit sucha, jazyk jakoby drhne po patře.

Bílý střed (zárodek nohy) je za syrova naprosto delikatesní záležitost! Voní jako mladý kedluben s jemně ředkvičkovou vůní a za syrova chutná přesně tak. Je křupavý, pikantní a osvěžující. V závěru ale stejně jako klobouk zanechává v ústech pocit sucha.

Tepelná úprava - smažení na oleji

Oloupaný sliz smažený na oleji vypadal jako chipsy. Pokud ještě nebyl usmažený úplně do křupava, byl bez chuti s konzistencí asi jako jidášovo ucho, takže žádný kulinářský zázrak. Po delším smažení byl krásně křupavý - ale zhořkl. Pokud uvažujete o tepelné úpravě smažením neobaleného čertova vejce, určitě sliz odstraňte, protože po zhořknutí by vám mohl zkazit chuť celého jídla.

Vnitřek vejce zbavený slizu nakrájejte napříč na 1 cm silná kolečka, osolte podle chuti a zprudka ozmažte z obou stran na pánvi s dostatkem oleje nebo ve fritovacím hrnci. Pozor - horký olej bude stříkat, tak ať si nezasviníte všechno kolem. Stačí jen asi tak 2 maximálně 3 minuty, až začne chytat zlatavou barvu, ale vnitřek aby zůstal šťavnatý a zůstala mu typická kedlubnová chuť. Můžete fritovat i dýl, kolečka budou na povrchu pěkně křupavý, ale chuť vnitřku bude mdlá. Vyjměte, nechte okapat a servírujte. Osolit je potřeba tak 5 minut před smažením, sůl se rouzpustí a částečně vstřebá, ale během smažení zase zkrystalizuje - a hlavně - bude na těch kolečkách držet. Osmažený kolečka už osolit moc nejdou, sůl na nich pak nedrží.

Zkoušel jsem krom soli i různý koření a kořenící a grilovací přípravky, ale tím se přerazí vlastní chuť houby a nebylo to ono. Samotná sůl zvýrazní charakteristickou chuť čertova vejce. Úplně bez ničeho i bez soli to šlo sice taky, ale stejně všichni po prvním soustu sahali po solničce. Podávejte s čerstvým chlebem.

Smažení v trojobalu

Tohle je asi nejběžnější způsob úpravy. V trojobalu můžete obalovat celá čerstvá vejce i se slizem. Oloupejte jen vnější kožovitý obal, osolte (dle chuti), obalte v mouce (na slizu krásně drží), vajíčku (můžete přidat trošku tmavého piva) a strouhance a smažte ve fritovacím hrnci. Nemusíte se bát že sliz při smažení zhořkne, to spíš spálíte strouhanku. Pod křupavou strouhankou bude slizovitá vrstva a uprostřed šťavnatý zelený klobouk a bílá křupavá noha s chutí smažené kedlubny nebo květáku.

Každému ale pohled na sliz a pocit slizu, který se táhne jak sopel v ústech nedělá moc dobře. Má konzistenci a vzhled smažených olomouckých syrečků, ale je bez chuti a vůně, takže doporučuju sliz spíš odstranit a trojobalovat jen vnitřek čertova vejce. Pak to bude opravdu delikatesa. Doporučuju vejce obalovat 2x. Fritujte zprudka nejdéle 4 minuty na 180°C. Vejce vyndejte nejpozději v okamžiku, když vejce začne pouštět šťávu a olej v hrnci začne prskat. Při delším fritování vejce změkne a chuť bude mdlá.

Vaření, dušení

Tak tohle snad ani nezkoušejte. Zelený klobouk už po 2 minutách vaření nebo dušení začne bobtnat a měnit barvu do hněda, zeslizovatí a rozpadne se. Vypadá to opravdu nechutně. Je to podobný, jako když povaříte nebo podusíte výtrusnice opravdu staré babky. Jen bílá noha si zachovává tuhost i chuť, takže pokud uvažujete vyzkoušet smaženici, polívku nebo nějakou omáčku, použijte z vejce jen zárodek nohy.

Vyjmul jsem nohu ze syrového čertova vejce a nakrájel na 0,5cm silná kolečka (mají uprostřed dírku). Při servírování bramboračky jsem na závěr do talíře vhodil pár těchto syrových koleček - jednat to vypadá velmi zajímavě - a je to mňamka!
          + 2008-06-30 21:51:27    umelec  No nevim nevim to bych musel mít opravdu velkej hlad OoO
               - 2008-06-30 22:11:11    robi  čéče ono to je vážně dobrý, testni ;-)

     * 2008-06-28 23:59:45    robi  Klikni pro velký obrázekA na závěr malá fotohádanka, 28. 6. 2008 - České Středohoří
          + 2008-06-29 19:31:55    zdeno  Že by A.e?;-)
               - 2008-07-01 10:44:05    robi  Nikdo jiný se k tipovačce nepřidal, škoda. Ano Zdeno, je to a.e.

     * 2008-06-28 23:59:14    robi  Klikni pro velký obrázekHolubinka smrdutá, 28. 6. 2008 - geometrický střed čech (nikoliv ČR jak jsem kdysi mylně psal). Umí obzvlášť úžasně smrdět ... Fuj ...
|< <  > >|

Nezapomněl/-a ses přihlásit?