Houbaření - Herbář | Loubinec trojlaločný

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Loubinec trojlaločný
Parthenocissus tricuspidata

>


Loubinec trojlaločný (Parthenocissus tricuspidata)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Loubinec trojlaločný (Parthenocissus tricuspidata)
Autor: Véna   Komentářů: 0
Loubinec trojlaločný (Parthenocissus tricuspidata)
Autor: Véna   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červenec - Srpen
Barva květu   zelená
Popis   

čeleď:  révovité -  Vitaceae 

popis: Je to vytrvalá liana. Přírodní druh má větve dlouhé až 20 m, vyšlechtěné okrasné kultivary bývají menší. Květy má velmi drobné, nenápadné, obvykle ukryté pod listy. Plod je modročerná bobule.  Zvláštností jsou úponky s přísavnými destičkami, díky kterým se dobře přichytává i na hladký podklad.

původ: Přísavník trojcípý pochází z Japonska a střední Číny.

využití: Je to velmi často pěstovaná okrasná rostlina, používá se na pokrytí vnějších stěn domů. Mívá velmi dobře vyvinuté úponky  s adhezivními terčíky, vytváří velmi plochý porost, který drží na zdech velmi pevně. Při odstraňování loubince ze zdi domů se obvykle strhne i celá omítka, přísavné destičky se drží neobyčejně pevně, ačkoliv dovnitř do omítky nepronikají.

U nás se pěstuje zejména kultivar Veitchii. Ten se rozmnožuje pouze roubováním na přísavník pětilistý. Kvete v srpnu, včely medonosné i další hmyz jeho květy hojně navštěvují. Nektar jeho květů ale dodává včelímu medu trochu horší chuť, proto se včelaři snaží mít všechen med určený pro lidi vytočený ještě před rozkvětem přísavníku, aby přínos nektaru z květů přísavníků už zůstal včelám na jejich zimní zásoby.

zajímavost: Jeho kvítky se otevírají vždy až v odpoledních hodinách. Včely i další hmyz na takovou chvíli čekají, a během jedné nebo dvou hodin pyl i nektar z květů "sklidí", z každého květu zbyde jen základ plodu, prašníky jsou pryč.

Odkazy     -
Další jména   Přísavník trojcípý