Houbaření - Herbář | Trnka obecná

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Trnka obecná
Prunus spinosa

>


Trnka obecná (Prunus spinosa)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Trnka obecná (Prunus spinosa)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Trnka obecná (Prunus spinosa)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   bílá
Popis   

Samotářka:  Je to keř 1 - 3 m vysoký, zpravidla bohatě větvený. Mívá kolem sebe hodně výmladků z postranních kořenů. Roste na výslunných stráních, zastínění nesnáší. Může vytvářet i souvislé porosty, které zatlačují bylinná společenstva. To je problém zejména v rezervacích, chránících stepní vegetaci. Účinně se likviduje pastvou ovcí a koz. Pravděpodobně je jedním z rodičovských druhů  domácí švestky.

Kvete časně zjara před rašením listů. Jako zajímavost uvádím, že vyjímečně, po extrémně suchém roce a při růstu na velmi suché skále, dokáže vykvést i na podzim, jako na tady na obrázcích / to samozřejmě rostliny vyčerpává, a květy nebo mladé nasazené plody v zimě umrznou/.

Plody trnky byly dříve využívány v domácnostech k výrobě různých pochutin. Obsahují organické kyseliny, pektin, třísloviny a také hodně vitamínu C. Používají se k léčbě močových cest, žaludečních potíží, k zastavení krvácení a působí léčivě při chorobách srdce a krevního oběhu. Plody se sbírají až v přezrálém stavu - po přemrznutí. Používaly se k výrobě kompotů, marmelád, sirupů a vín. Trnkové víno má sytě červenou barvu a při použití správných kvasinek se velmi podobá chutí vínu portskému. Léčivé účinky se přisuzují i květům. Květová droga má silně močopudný účinek a proto se používá do ledvinových čajových směsí. Snižuje krevní tlak. Dřevo trnky je velmi tvrdé, bývalo využíváno truhláři na výrobu vycházkových holí. A nejen pro tyto účely. Z trnkového dřeva se vyráběly čarodějné hůlky a čarodějnice je považovaly za velmi mocné.

Na keřích trnky najdeme některé z významných škůdců, především z říše motýlí. Štětconoš trnkový, Bekyně zlatořitná, která způsobuje holožíry, totéž způsobí i Bourovec prsténčivý. nejdeme však na trnkách i housenky nehojného Otakárka ovocného.

Plody trnky jsou vyhledávanou potravinou i pro ptactvo

Odkazy     -
Další jména   Slivoň trnitá, slivoň trnka