Houbaření - Herbář | Bledule jarní

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Bledule jarní
Leucojum vernum L.

>


Bledule jarní (Leucojum vernum L.)
Autor: campanula   Komentářů: 0
Bledule jarní (Leucojum vernum L.)
Autor: campanula   Komentářů: 0
Bledule jarní (Leucojum vernum L.)
Autor: campanula   Komentářů: 0


Kvete od-do   Únor - Duben
Barva květu   bílá
Popis   

Čeleď: amarylkovité, Amaryllidaceae


Popis rostliny

Vytrvalá, lysá bylina dosahující výšky 10-30 cm. Kulovitá cibule je zabalená do 1-2 šupin. Je v průměru 2 cm velká, vyrůstají z ní přízemní listy a květonosný stvol, který je dvojřízně smáčklý. Tmavě zelené listy jsou čárkovité, široké 5-13 mm, vyrůstají po třech až čtyřech. Jsou zhruba stejně dlouhé jako stvol. Z úžlabí listenu vyrůstá na konci stvolu jeden (výjimečně dva) stopkatý, šestičetný květ. Široce podlouhlé okvětí je dlouhé 15-25 mm. Je bílé, má zvonkovitý tvar, je složené z volných plátků. Na cípech okvětních plátků má žlutozelené skvrny. Tyčinek je šest, jsou tenké, pyl se z prašníků uvolňuje i při slabém nárazu. Semeník je spodní. Plodem je trojpouzdrá tobolka, která má čihovitý tvar (obrácený kužel).

Popis stanoviště

Roste na vlhkých až mokrých, čerstvých půdách. Najdeme ji v lužních lesích, ve stinných listnatých lesích nebo v bažinách, druhotně i na loukách. Preferuje místa, kde se nachází mulový humus (nejkvalitnější).

Areál rozšíření

Roste ve střední Evropě a ve Středomoří. Směrem na jih ji najdeme až v horách ve střední Itálii. Roste i v Anglii a ve Švédsku, kde je ovšem zplanělá.

Obsahové látky

V bleduli jarní jsou obsažené alkaloidy leucojin, lykorin nebo galathamin.

Jedovaté účinky

Alkaloidy jsou obsažené hlavně v cibulce. Tato rostlina jedovatá. Otrava se projevuje zvracením, průjmy ale také nadměrným sliněním. Organismus je značně oslaben.

Farmaceutické využití

Některé alkaloidy se využívají v terapiích (léčba obrny a zánětu nervů).

Stupeň ochrany

Rostlina je chráněná zákonem ČR, kde se řadí mezi ohrožené druhy (§3). Je zapsána i do Červeného seznamu, kde je hodnocená také jako ohrožená (C3). Vzácná je i na Slovensku. Důvody, proč je tato rostlina chráněná, jsou, že lidé rostlinu trhali a pak prodávali, nebo ji sázeli do zahrádek.

Odkazy     -
Další jména   koukořík, blednivka