Houbaření - Herbář | Tisovec dvouřadý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Tisovec dvouřadý
Taxodium distichum

>


Tisovec dvouřadý (Taxodium distichum)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Tisovec dvouřadý (Taxodium distichum)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Tisovec dvouřadý (Taxodium distichum)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   jiná
Popis   

čeleď:  Cypřišovité   -   Cupressaceae

Tisovec dvouřadý je opadavý jehličnan, pochází z jihovýchodní části Severní Ameriky. Roste zejména podél řek, na zabahněných lokalitách. /Bažiny se stagnující vodou nesnáší./ Vyhovuje mu vlhké stanoviště s proudící vodou. Do Evropy byl zaveden již v roce 1640.

Na přírodních stanovištích dorůstá do výšky 30 m. Dožívá se víc než 1000 let. Má ze všech stromů největší známou toleranci k záplavám, přežívá ve vodě i víc než polovinu vegetační sezony. Jeho kořeny vytvářejí přirozené ohyby,  chůdovité dýchací kořeny, které vystupují nad úroveň země, pokud roste blízko vody. Tisovec dokáže růst i v suché zemi, ale pak nadzemní kořeny nevytváří. Je to významný zdroj velmi odolného dřeva, vhodný na konstrukce, co jsou vystaveny působení vody /lodě, přístaviště, .. /.

U nás je pěstován pouze v některých botanických zahradách a významných parcích. Pro jeho dobré vlastnosti by ale zasloužil, aby byl pěstován i u nás v lesních porostech, zejména na zaplavovaných lokalitách podél dolních toků řek.

Ve třetihorách byl rozšířen jeho blízký příbuzný po celé severní polokouli. Když těžíme hnědé uhlí, jsou to mimo jiné i zuhelnatělé kmeny pradávných tisovců.

Odkazy     -
Další jména