Houbaření - Herbář | Jasan ztepilý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Jasan ztepilý
Fraxinus excelsior

>


Jasan ztepilý (Fraxinus excelsior)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Jasan ztepilý (Fraxinus excelsior)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Jasan ztepilý (Fraxinus excelsior)
Autor: wenca   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   jiná
Popis   

čeleď:  olivovníkovité  -  Oleaceae

popis: Je to mohutný strom, může vyrůst až do výšky 40 m. Dožívá se věku 250 let. V zimě je nápadný vstřícnými černými pupeny. Základní druh má listy lichozpeřené, v parcích jsou občas vidět kultivary s jednoduchými listy.

květy: Zjara před rašením listů vyrůstají z postranních pupenů drobná latnatá květenství. Květy jsou tzv. mnohomanželné. Mohou být oboupohlavné, a potom to jsou kvítky se dvěma tyčinkami a pestíkem s dvoulaločnou bliznou, ale velmi často v květech převažuje jen jedno pohlaví.

původ: Jasan ztepilý je původní evropská dřevina. Na východ zasahuje až k Uralu, na sever do Skandinávie. Patří k ekologicky plastickým dřevinám, roste od nížin až po horský stupeň. Snáší i zaplavování v luzích.  Je to důležitá lesní dřevina s výborným dřevem.

poznámka: V ČR rozlišujeme obvykle 3 ekotypy jasnu - lužní, horský a vápencový. U jednotlivých ekotypů se velmi liší nároky na vláhu.

Květy jasanu jsou často napadány droboučkým roztočem, který se jmenuje vlnovník jasanový (Eriophyes  fraxinivorus). V zimě pak vidíme na jasanech nápadné hnědé hálky na dlouhých stopkách.

 

Odkazy     -
Další jména