Houbaření - Herbář | Hrachor jarní

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Hrachor jarní
Lathyrus vernus

>


Hrachor jarní (Lathyrus vernus)
Autor: Kraken   Komentářů: 0
Hrachor jarní (Lathyrus vernus)
Autor: Kraken   Komentářů: 0
Hrachor jarní (Lathyrus vernus)
Autor: Kraken   Komentářů: 0


Kvete od-do   Duben - Květen
Barva květu   fialová
Popis   

Popis

Vytrvalá bylina z  čeledi bobovitých, vysoká 15 až 40 cm, lodyha je vystoupavá až přímá. Je čtyřhranná, lysá. Listy se 2 až 4 páry lístků, vřeteno listu zakončeno hrotem. Jsou krátce řapíčkaté, vejčité až kopinaté, zašpičatělé, na bázi zúžené až zaokrouhlené, lysé nebo téměř lysé. Květy po 2 až 5 v hroznu.  Plody jsou hladké lysé lusky hnědé barvy, dlouhé asi 5 cm. Semena mají čočkovitý tvar. Rostlina kvete od dubna do května.

Stanoviště

Protože je to polovýslunný druh, kvete brzy na jaře ve světlých listnatých a smíšených lesích, v pásmu od nížiny až do hor. Nejčastější je na suchých až svěžích půdách, které jsou bohaté na minerální látky (hlavně vápník) a alespoň na povrchu kypré. Potřebuje povrchovou vrstvu humusu.

Zajímavosti

Tato rostlina je opylována hlavně čmeláky. Její kořeny mohou zasahovat až do hloubky jednoho metru. Během svého vývoje mění postupně barvu květů. Jejich barva závisí na obsahu kyselin v květu a nápadně se mění i se stářím květů. V poupěti je buněčná šťáva kyselá a jeho barva je proto červená, v rozkvetlém květu je šťáva neutrální, což má za následek červenofialovou a modrou barvu. Konečně po odkvětu je květ zásaditý a jeho zbarvení se změní na tyrkysovou.

Odkazy     -
Další jména   Lecha jarní.