Houbaření - Herbář | Vilín měkký

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Vilín měkký
Hamamelis mollis

>


Vilín měkký (Hamamelis mollis)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Vilín měkký (Hamamelis mollis)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Vilín měkký (Hamamelis mollis)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Leden - Duben
Barva květu   žlutá
Popis   

Popis:  Je to opadavý keř nebo malý strom.  Pochází z Číny, tam dokáže růst i ve výškách až 2.500 m.n.m.  U nás se pěstuje zejména v botanických zahradách nebo ve významných zámeckých parcích. Jeho zvláštností je kvetení na konci zimy.  Přitom květy vydrží i teploty pod 0 stupňů. Pokud je větší mráz, květní plátky se srolují jakoby zpět do poupěte, a po oteplení se opět rozvinou, kupodivu nepoškozené.Květy mohou být žluté nebo růžovočervené

Požadavky:  Vilín měkký potřebuje kyselejší půdu. Vápno nesnáší. Také vyžaduje mít kolem sebe dost prostoru. Zpočátku sice roste pomalu, ale později se hodně roztahuje do šířky. Když jsou vilíny vysazeny v dobrých podmínkách, tak netrpí žádnými chorobami, a jsou z nich odolné a vitální keře.

Příbuzné druhy:  Blízkým příbuzným vilínu měkkého je vilín japonský. Vzájemným křížením těchto dvou druhů zahradníci vypěstovali mnoho odrůd, které mají květy nejenom žluté, ale i oranžové nebo červené.  Další druhy vilínů pocházejí ze Severní Ameriky.  Z nich je u nás nejznámější vilín virginský, jeho zvláštností je kvetení na podzim a na začátku zimy.

Odkazy     -
Další jména