Houbaření - Herbář | Vrba nachová

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Vrba nachová
Salix purpurea

>


Vrba nachová (Salix purpurea)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Vrba nachová (Salix purpurea)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Vrba nachová (Salix purpurea)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   jiná
Popis   

čeleď:  vrbovité  -  Salicaceae

popis:  je to středně velký keř se vzpřímenými, tenkými větvemi.  Dorůstá do výšky  3 až 10 metrů. jako téměř všechny vrby je i vrba nachová dvoudomá.  Rozkvétá koncem března nebo začátkem dubna, před rašením listů. Samčí květy mají nitky tyčinek až pod prašníky srostlé /zdánlivě jedna tyčinka/.   Má žlutě zbarvené lýko.  Zatímco ostatní domácí druhy vrb mají listy vždy střídavé, vrba nachová má listy občas i vstřícné, podobně i některé jehnědy jsou občas na větvičce proti sobě.

výskyt:  Ekologické nároky má velmi skromné, proto je rozšířená na velikém území. U nás je hojná zejména na podhorských bystřinách, dokáže ale růst i v nížinách podél vodních toků. Odolává dobře záplavám, ale snáší i sušší biotopy.

zajímavost: Kůra vrby nachové obsahuje až 7% salicinu. Její kůra je velmi hořká, právě tak listí, proto tuhle vrbu zvířata na pastvinách neokusují. V dřívějších stoletích se její kůra používala proti horečce i dalším nemocem.  Dnešní známý lék acylpyrin /kyselina acetylsalicilová/ svým chemickým složením navazuje právě na salicin z vrb. Pro lidi, kteří se všemožně snaží o návrat k přírodním medicinám, bych ale chtěla napsat, že chemicky vyráběný acylpyrin zatěžuje lidský organismus mnohem méně než kdysi používaná vrbová kůra. V dnešní době už zodpovědně nelze doporučovat používání vrbové kůry. Kromě toho různé druhy vrb se svým chemickým obsahem velmi liší, proto amatérské experimenty nejsou vhodné.

Odkazy     -
Další jména   vrba červenice