Houbaření - Herbář | Jedlovec kanadský

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Jedlovec kanadský
Tsuga canadensis

>


Jedlovec kanadský (Tsuga canadensis)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Jedlovec kanadský (Tsuga canadensis)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Jedlovec kanadský (Tsuga canadensis)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Květen - Květen
Barva květu   jiná
Popis   

čeleď:   borovicovité

Jedlovec kanadský je v Čechách často používán jako okrasná parková dřevina.  Na rozdíl od většiny jiných dřevin totiž dokáže růst i ve velkém stínu. Proto se velmi hodí na zakrytí severních zdí, tmavých prostor pod severními balkony, apod. Je značně odolný k mrazu. Potřebuje ale vlhčí zem. Roste velmi pomalu, zejména jeho přírůstky do výšky bývají velmi malé, dlouhá desetiletí vzhledově vypadá jen jako keř.

Má měkké, asi 1,2 cm velké jehlice, ploché, lesklé, na rubu mají 2 bílé proužky. Jehlice jsou uspořádány na stonku spirálně, ale vypadají jako dvouřadé. Na lícové straně větévky se často objevují malé jehlice obráceně nalehlé, takže jejich světlá rubová strana je obrácená nahoru. To je důležitý rozlišovací znak. Šišky má drobné, jen necelé 2 cm velké. Jeho semena ale mnoha druhům ptáků velmi chutnají.

Jeho přírodní stanoviště na americkém kontinentu byla v minulých stoletích často vytěžena, protože jeho kůra je bohatá na tanin, který se používal na vydělávání kůží. Navíc v Americe nyní ohrožuje existenci tohoto druhu savý hmyz z rodu korovnice.  V podmínkách ČR se ale jedlovcům daří velmi dobře. Bylo z něj vyšlechtěno mnoho kultivarů. Do lesních porostů se ale nehodí /nebo jen vyjímečně jako podrost/, protože nemá kvalitní dřevo, a trpí vývraty.

Odkazy     -
Další jména