Houbaření - Herbář | Lebeda zahradní červenofialová

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Lebeda zahradní červenofialová
Atriplex hortensis var. rubra

>


Lebeda zahradní červenofialová  (Atriplex hortensis var. rubra)
Autor: Greguša   Komentářů: 0
Lebeda zahradní červenofialová  (Atriplex hortensis var. rubra)
Autor: Greguša   Komentářů: 0
Lebeda zahradní červenofialová  (Atriplex hortensis var. rubra)
Autor: Greguša   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červenec - Září
Barva květu   zelená
Popis   

Říše: rostliny (Plantae)

Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta)

Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta)

Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida)

Řád: hvozdíkotvaré (Caryophyllales)

Čeleď: laskavcovité (Amaranthaceae)

Rod: lebeda (Atriplex)

Jednoletá, rychle rostoucí, statná bylina. Je to druh rodu lebeda, který je v České republice považován za archeofyt a bývá pěstován jako kuchyňská i okrasná rostlina a občas zplaňuje do volné přírody.

Pochází nejspíš z jihovýchodní oblastí evropského Ruska, odkud se v minulosti dostala do mírného podnebného pásu Evropy, Asie, Ameriky i Austrálie. Nejvíce je rozšířena v Jižní a Střední Evropě; v České republice ale není pro příbuznost se známými plevelnými lebedami příliš oblíbena.

Rostlina tvořící rovný, větvený stonek, který může dorůst až 2 m. Střídavé listy mohou být různě tvarované, obvykle mají však trojúhelníkový tvar. Jsou celokrajné s mírně ozubeným okrajem. Mohou být světle zelené nebo červenofialové. Mladé listy jsou pokryté drobnými chloupky tzv. trichomy, listy vypadají jako by byly pomoučené. Od července do září se objevují květy, které jsou bohatě větvené a mají zelenou barvu. Plodem je křídlatá nažka. Dá se říci, že lebedu z našich zahrad vytlačil špenát. Jeho nevýhodou je však časté vybíhání do květu v létě. Na zahradě lebeda velmi často zplaňuje. Pěstují se sytě zelené formy, s červenými listy a vzácněji i světle nažloutle zelená forma. U červené formy zbarvení způsobuje anokyan. Při vaření se však vyluhuje do vody a uvařené listy jsou zelené.

Vynikající salátová zelenina se zajímavými léčivými účinky. Obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, E a hlavně velké množství dobře vstřebatelného vápníku, který je důležitý pro stavbu kostí a zubů. Rostlinka pomáhá při křivici u dětí nebo osteoporóze, měla by být pravidelnou součástí jídelníčku vegetariánů a hlavně žen v období klimakteria a těhotenství, kdy tělo potřebuje větší přísun vápníku v přirozené podobě. Tím ale její užitečnost nekončí, lebeda totiž účinně odhleňuje plíce a čistí klouby od krystalků kyseliny močové.

Sklízíme celou rostlinu nebo postupně největší listy. Sklízíme od dubna do října podle doby výsevu. Skladovat lze listy chlazením krátkodobě nebo dlouhodobě zmrazit. Pokud výsev zahájíme časně zjara, doporučuje se rostlinu ve vegetačním období sklidit a vysít semena nová. Již 2 měsíce po výsevu lze zahájit první sklizeň. Starší rostlina tvoří již menší listy a kvetoucí dokonce prodokuje listy hořké, které nejsou poživatelné. 

Pokud chceme v letních měsících zabránit vybíhání rostliny do květu, doporučuje se pravidelná, vydatná zálivka a seříznutí rostliny na 30 cm její výšky. Toto seříznutí vede k rozvětvení a tvorbě mladých, chutných listů.

Variety vyskytující se v ČR

•lebeda zahradní pravá (A. h. var. hortensis)  - listy jsou zelené nebo žlutozelené

•lebeda zahradní červenofialová (A. h. var. rubra) - listy jsou červené nebo fialové, obsahují                   barvivo antokyan které se při vaření vyloučí do vody.

 

 

Odkazy     -
Další jména