Houbaření - Herbář | Hloh

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Hloh
Crataegus

>


Hloh (Crataegus)
Autor: robi   Komentářů: 0
Hloh (Crataegus)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Hloh (Crataegus)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Květen - Červen
Barva květu   bílá
Popis   

Čeleď

Rosaceae (růžovité)

Rod

Hloh jako rod v sobě zahrnuje 200 a více jednotlivých druhů, které rostou v mírném pásmu celé severní polokoule. Vzhledem k tomu, že většina z nich divoce rostoucích v našich podmínkách se mezi sebou velmi často kříží, bývá v mnoha případech přesné určení druhu značně obtížné až nemožné. Proto zde pojměme hloh jako rod.

Použití

Hlohy patří už od pradávna mezi bežně používané léčivé rostliny. Z planě rostoucích domácích druhů (k léčení lze použít všechny druhy, snad vyjma pěstěných kvetoucích jinou než bílou barvou) se sbírají květy, listy a zřídka také plody.

Listy a květy se sbírají hlavně v době, kdy hlohy začínají kvést a suší se pro budoucí použití na stinném místě nebo při umělém sušení při teplotách do 35 stupňů celsia. Plody se naopak sbírají za plné zralosti, nejlépe až před příchodem prvních mrazů a při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 70 stupňů Celsia.

Hloh jako takový působí příznivě při léčbě vysokého krevního tlaku, sklerózy, nespavosti, předrážděnosti, bušení srdce, srdečních arytmiích, srdeční neuróze, klimakterických problémech, migrénách apod. Nejpříznivější účinky mívá při dlouhodobém užívání ve stáří při srdečních slabostech.

Obsahuje především flavonoidy a triterpenické kyseliny. Kromě nich obsahuje také aminopuriny regulující krevní oběh, třísloviny, saponiny a plody mají také zvýšený obsah karotenů, sacharidů a vitamínů B a C.

V minulosti bývalo dřevo hlohů využíváno především na výrobu topůrek seker, neboť je velice tvrdé.

Odkazy     Bylinky.eu 
Další jména   
slovensky (slovensky)   Hloh