Houbaření - Herbář | Rosnatka prostřední

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Rosnatka prostřední
Drosera intermedia

>


Rosnatka prostřední (Drosera intermedia)
Autor: robi   Komentářů: 1
Rosnatka prostřední (Drosera intermedia)
Autor: robi   Komentářů: 1
Rosnatka prostřední (Drosera intermedia)
Autor: robi   Komentářů: 1


Kvete od-do   Červenec - Září
Barva květu   bílá
Popis   

Obecný popis

Drobná hmyzožravá rostlina se vzpřímenými, douze řapíkatými listy v přízemní růžici. Listy jsou zbarvené do červena až hnědočervena, v závislosti na vystavení přímému slunečnímu svitu, čepel je obvejčitá, na rubu lysá, na líci hustě pokrytá tentakulemi, 2-3x delší než široká. Drobné, stopkaté, bílé, nenápadné květy se tvoří obvykle na jednom postranním, vysokém stvolu, vyrůstajícím v paždí listů. Plodem je podélně brázditá tobolka.

Stanoviště

Vyrůstá na přechodových rašeliništích, ojediněle i na vrchovištích. Preferuje mělké vody resp. šlenky a tůně, obnažené substráty nebo porosty rašeliníku. Snáší zaplavování lokalit, dokáže vykvést pod vodou a vytvářet natantní růstové formy. 

Ochrana

Jedná se o nejvzácnější z našich rosnatek, vedenou mezi zvláště chráněnými druhy jako kriticky ohrožený taxon v kategorii C1t, ve stejné kategorii je chráněna i podle zákona. Lokality této rosnatky jsou územně chráněny a zahrnuty ať už do CHKO nebo maloplošně chráněných území.

Rozšíření

Vyskytuje se v západní Evropě, zasahuje až do Pobaltí, na severu až po polární kruh, také na atlantickém pobřeží Severní Ameriky od Newfoundlandu po Floridu, ojediněle také na severu Jižní Ameriky. U nás roste velmi vzácně v Třeboňské pánvi, v Českém lese a u Františkových Lázní. Kdysi byla udávána i z Jizerských hor na Velké Jizerské louce. Uměle byla vysazena a velice prosperuje u Doks. Na Moravě se druh nevyskytuje.

Záměna

V našich podmínkách vyrůstají jen dvě další rosnatky, které by připadaly v úvahu stran záměny. Rosnatka prostřední je jediný zástupce rodu, kterému stvol vyrůstá z boku listové růžice. Čepel listů by se dala zaměnit za listy rosnatky anglické (Drosera anglica), které jsou však užší s delšími řapíky. Zaměnit by ji bylo možné i za přirozeného přírodního křížence rosnatky anglické s rosnatkou okrouhlolistou nazývaného rosnatka obvejčitá (Drosera x obovata). Tento kříženec se však vyskytuje výhradně na lokalitách, kde rostou i oba rodičovské druhy a jeho rostliny jsou sterilní.

Odkazy     -
Další jména