Houbaření - Herbář | Tořič včelonosný

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Tořič včelonosný
Ophrys apifera

>


Tořič včelonosný (Ophrys apifera)
Autor: robi   Komentářů: 0
Tořič včelonosný (Ophrys apifera)
Autor: robi   Komentářů: 0
Tořič včelonosný (Ophrys apifera)
Autor: robi   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červen - Červenec
Barva květu   fialová
Popis   

Popis

Vytrvalá bylina, 20–45 cm vysoká, lodyha přímá, žlutozelená, listy podlouhle kopinaté, špičaté, květenství 3–8květé, zevní okvětní lístky podlouhlé, tupé, lysé, sytě růžové, fialové až bílé, zeleně žilkované, vnitřní okvětní lístky jsou kratší, podlouhle čárkovité. Pysk trojlaločný, silně vyklenutý, sametově chlupatý, tmavohnědě nachový, při bázi s širokou oranžovou až skořicově hnědou skvrnou se žlutým lemováním. Plodem je válcovitá tobolka. Zajímavé je, že je to rostlina samosprašná i přesto, že má květy uzpůsobené k opylování hmyzem. To naznačuje, že se samoopylení vyvinulo jako sekundární jev.

Stanoviště

Vyskytuje se na stanovištích od pahorkatin do podhůří a vyhledává slunné travnaté nebo křovinaté louky nebo světlé lesy. Roste na bazických a na živiny bohatých půdách. Do roku 1950 byl tento druh uváděn pouze ze Slovenska, ale v roce 1980 byl doložen i na území České republiky.

Ochrana

Jedná se o vzácný druh, který je silně závislý na mykorhize. Jeho výskyt byl zaznamenán jen na několika lokalitách, je proto řazen ke kriticky ohroženým druhům naší květeny (C1r), ve stejné kategorii je chráněn i zákonem (§1). Vztahuje se na něj také ochrana mezinárodní úmluvy CITES.

Odkazy     -
Další jména