Popis | | Klobouk má 50-120mm široký, šupinatě plstnatý, široce kuželovitý, později až plochý či uprostřed vtlačený. Barvu má žlutohnědou až červenohnědou, vzácněji žlutou (f. aureus).
Olivově zelené rourky sbíhají mírně na třeň, póry jsou radiálně protažené, žluté, pak zelenožluté a ve stáří olivově žluté.
Třeň je dutý, dorůstá 50-100mm výšky, průměr má 8 -30mm. V mládí je spojený s okrajem klobouku bělavým závojem, z kterého pak vznikne prstencová zóna. Je válcovitý, dole téměř kyjovitý, nad prstencovitou zónou žlutavý, pod ní žlutohnědý, jemně šupinatý.
Dužnina je bělavá až nažloutlá, nemění na řezu barvu.
Vůni má příjemnou, houbovou, chuť mírnou, po delší době slabě pálivou. V kuchyni má všestranné použití, hodí se hlavně do směsí.
|