Popis | | Taxonomie: Řád: pečárkotvaré Čeleď: čirůvkovité
Klobouk: 30-80mm široký, v mládí polokulovitý, později klenutý s hrbolem na středu, s okrajem hladkým, někdy krátce vroubkovaným, na středu nejtmavší, rezavě hnědý, ke kraji světlejší, žlutoměďový, lepkavý, lesklý.
Lupeny: husté, nízké, u třeně vykrojené, zoubkem sbíhavé, v mládí bělavé, později okrově narůžovělé, rezavě skvrnatějící. Třeň: 40-80x5-15mm, válcovitý, až vřetenovitý, pod kloboukem bělavý, níže na okrovém podkladě hnědočerveně vláknitý, ve stáří dutý.
Dužnina: bílá, nad lupeny nažloutlá, v bázi třeně hnědá.
Chuť: nahořklá, vůně slabě moučná.
|