Popis | | Říše: Fungi - houby, třída: Agaricomycetes - stopkovýtrusé, řád: Russulales - holubinkotvaré, čeleď: Russulaceae - holubinkovité, rod: Russula - holubinka
Klobouk o průměru 50-200mm, je nejprve téměř polokulovitý, pak sklenutý s výrazně podvinutým okrajem, nakonec plochý, vmáčklý až nálevkovitý. Pokožka neslupitelná, plstnatá, bílá, později zažloutlá a rezavě skvrnitá.
Lupeny jsou husté, vidlené, na třeň sbíhavé, bílé, v mládí s modrozelenavým nádechem, ve stáří na ostří okrové až hnědavé.
Třeň je 30-80mm dlouhý, 15-30mm široký, válcovitý, nebo k bázi zůžený, tvrdý, plný, bílý až hnědožlutavý, pod kloboukem často s modrozelenavým proužkem těsně pod připojením lupenů.
Dužnina je bílá, po poranění se zbarvuje do hněda. Má mírnou, v lupenech ostrou chuť a ovocnou, posléze pryskyřičnou vůni.
Možná záměna: tato holubinka má často špinavý klobouk od zeminy stejně jako H. bílá. Při letmém pohledu jsou plodnice lehce zaměnitelné za ryzec (plstnatý či peprný), neroní však mléko.
Poznámka: v případě, že se nevyskytuje na třeni v místě připojení lupenů modrozelenavý proužek, který by měl H. akvamarínovou bezpečně odlišit od holubinky bílé, pomůže prozkoumání lupenů, které bývají u H. akvamarínové hustší (9-15 lupenů na 1cm okraje klobouku) 4-5mm vysoké, tuhé a tenké...(R.Socha/Holubinky(Russula))
|