Popis | | Klobouk: v mládí polokulovitý, později vyklenutý, na okraji podehnutý, ve stáří plochý, uprostřed vmáčklý, někdy zprohýbaný, na okraji ztenčený, ostrý, uzlinatě brázděný, sépiově hnědý, šedohnědý až černohnědý, uprostřed většinou tmavší, někdy vybledlý a světlý, pokožka jemně vláknitá za vlhka lepkavá a lesklá, slupitelná do 1/2 klobouku. Lupeny: poměrně husté, později trochu prořídlé, křehké, úzce připojené ke třeni, často vidlené, v mládí bělavé, pak smetanové, ve stáří šednoucí až šedohnědnoucí. Třeň: tlustý, válcovitý, pod kloboukem často rozšířený, k bázi zúžený, v mládí pevný později houbovitý až sklípkan, křehký, hladký nebo podélně vrásčitý, bělavý, pak našedlý, na bázi okrově hnědnoucí. Dužnina v mládí pevná, později křehká, nejprve bílá, pak našedlá s intenzivní vůní po sýru camembert.
POZOR: Možná záměna: za nejedlé holubinky - holubinka hřebínkatá (R. pectinatoides), holubinka sesterská (R. sororia), holubinka hřebenitá (R. pectinata)
|