Popis | | Klobouk: dosahuje 50 - 150 milimetrů, nejprve má polokulovitý, později klenutý tvar. V mládí je světle šedý a bledě šedookrový. Stářím se u okrajů objevují růžové až červenavé odstíny, ve stáří může být růžový až krvavě červený. Povrch je nejprve plstnatý, později bývá lysý. Ve střední části může být pokožka mírně rozpraskaná. Pod povrchovou vrstvou je (na řezu) patrná červená vrstvička dužiny. Otlačená místa hnědnou.
Rourky: jsou v mládí žluté, v dospělosti se špinavě žlutoolivovým odstínem. Póry: zpočátku žluté, později mají červené zbarvení. Otlaky poměrně silně modrají.
Třeň: má soudkovitě břichatý až kyjovitý tvar. Je karmínově až krvavě červený, především horní část je zdobena síťkou, která může v některých případech zdobit celý povrch třeně. Otlaky modrají.
Dužnina: má světle žluté zbarvení, na řezu modrá. V bazální části je často červená.
Chuť i vůně jsou nenápadné, mírně houbové.
Možná záměna: hřib Le Galové, hřib nachový, hřib satan |