Popis | | Klobouk 20-120mm v průměru, v mládí polokulovitý, později plochý, hladký, plstnatý a někdy jemně slizký, za sucha jemně rozpraskaný, hnědavý, přecházející až do žlutohněda.
Rourky jsou ke třeni přirostlé nebo jemně sbíhavé, zbarvené jako póry. Póry jsou střední velikosti, hranaté, v mládí nažloutlé, později citrónově nebo hnědě žluté. Někdy mají až rezavě červený nádech.
Třeň 20-120mm vysoký, 4-20mm tlustý, válcovitý, k bázi se ztenčující, plný, většinou prohnutý, slámově žlutý, nahnědlý až olivově žlutý, jemně hnědě vločkatý až vláknitý.
Dužnina v klobouku měkká, bělavá až nažloutlá nad rourkami sytě žlutá, ve třeni sytě žlutá a vláknitá, většinou na řezu nemění barvu, velmi vzácně zelenající.
Vůně jemně houbová, chuť příjemná.
Výtrusný prach tmavě olivově hnědý, výtrusy jsou válcovitě vřetenovité, hladká, barvy žluté, velikosti 10-18x3,5-6µm.
|